Handige tips tegen een winterdip!

Handige tips tegen een winterdip!

Ik ben zelf meer een zomer persoon, maar toch vind ik de winter ook wel wat hebben. Het enige jammere vind ik wel dat ik ook een van de vele ben die erg vatbaar is voor een winterdip. Donkere dagen, kou, weinig zonlicht en voorlopig geen vooruitzicht op warm weer. Als je vatbaar bent voor de winterdip dan zorgen deze omstandigheden ervoor dat je je moe, neerslachtig en futloos voelt. Je hebt daadwerkelijk de neiging om je terug te trekken en een winterslaap te houden.

De laatste tijd voel ik dat het toch weer een beetje erin in geslopen. Ik heb echt duizenden ideeën voor mijn blog. Ik heb alleen de energie niet om er wat mee te doen. Ik werk fulltime, en de vrije dagen die ik heb gebruik ik om verplichtingen na te komen, of om het huis schoon te maken. Dan zit ik in de avond achter mijn computer met een idee, maar er komt niets uit. Ik voel me zo moe en futloos dat ik eigenlijk gewoon gelijk mijn bed in wilt duiken.

Toch zijn er veel dingen die je kunt doen om je winterdip te voorkomen, of in ieder geval minder erg te maken. Hieronder vind je een paar simpele tips om je winterdipje te verminderen.

mAnti-winterdip tips:

» Breng veel tijd door in de buitenlucht, en het liefst zo snel mogelijk in het eerste daglicht. Het licht in de ochtend bevat relatief veel blauw, en dat helpt je om lekker wakker te worden. Zorg sowieso dat je ‘s ochtends wordt blootgesteld aan veel licht. Dit kun je ook doen door gebruik te maken van kunstverlichting of speciale lichttherapie lampen.

» Vergeet je vitaminen niet! Slik je multivitamine, en slik vitamine D (zonlicht in een potje!).

» Ga af en toe eens onder de zonnebank! Door de UV-B straling maakt je lichaam extra vitamine D aan. Extra vitamine D verlaagt de kans op depressies. Het licht van de zonnebank heeft echter een andersoortige werking dan lichttherapie. Wanneer je echt last hebt van een winterdepressie is één of twee keer zonnen onder de zonnebank in de week vaak niet voldoende. Lichttherapie is in dat geval een aanrader.

» Probeer wat gezonder te eten, lekker veel groenten en weinig suiker. Eet een paar keer per week vis, of slik omega 3.

» Schrijf elke dag drie dingen op waarvoor je die dag dankbaar bent. Door een positieve stemming vast te houden geef je die dip geen kans!

» Pak de fiets in plaats van de auto: Meer daglicht én meer beweging.

» Met het koude weer wil je natuurlijk liever binnen blijven, maar onderhoud je sociale contacten! Ga leuke dingen met je vriendinnen doen! Je voelt je ook altijd fijner als je iets heb waar je naar uit kan kijken.

» Probeer overdag veel te sporten. Door regelmatig te bewegen halveer je de kans op je winterdip, en maak je hem sowieso minder diep. Je kan bijvoorbeeld gaan hardlopen of fietsen. Of misschien is een boswandeling meer jouw ding? Probeer gewoon veel buiten te zijn, om wat meer licht mee te pakken.

» Laat je dip niet de controle krijgen! Praat met je familie of vrienden als je even niet lekker in je vel zit. En laat hun begrijpen waarom je af en toe futloos en wat chagrijniger ben. Want iedereen heeft op zijn tijd wel eens een dipje.

happy-girls-are-the-prettiest-quote-3Heb jij weleens last gehad van een winterdip?

18 Reacties

 1. 15 december 2015 / 10:35

  Ik heb elk jaar sinds 2009 een winterdip, maar dat komt hoogstwaarschijnlijk omdat mijn vader toen plots is overleden op 20 december. Deze tips komen goed uit!

  • Marushi
   Auteur
   15 december 2015 / 10:59

   Wow dat moet heel heftig geweest zijn! 🙁 Veel sterkte gewenst met deze dagen! -x-

 2. 15 december 2015 / 11:59

  Ik slik inderdaad extra vitamines. Goede tips! Niks ergers dan een winterdip.

 3. 15 december 2015 / 16:40

  Wat een goede tips! Een aantal ervan pas ik al toe maar een aantal nog niet. Ik ben zelf ook dol op de zomer en kan niet wachten tot het weer zo ver is maar tot die tijd kunnen we er maar beter het beste van maken 😉

 4. 15 december 2015 / 17:58

  Ik slik ook al extra vitamine en merk echt dat het helpt. Goeie tips!

 5. 16 december 2015 / 06:20

  Ik heb eigenlijk nooit echt last van een winterdipje. Maar dat komt mede denk ik omdat ik toch wel op mijn voeding let en veel buiten ben vooral met mijn dochtertje samen.

 6. 16 december 2015 / 06:49

  Wat een goede tips, toch doe ik veel “verkeerd” zo te lezen :-). Gelukkig eet ik wel genoeg fruit en spreek ik lekker veel af. Maar ik moet bekennen, s avonds zit ik heel graag op de bank met een dekentje.

 7. writingmonique
  16 december 2015 / 08:54

  Hele goede tips! Ik slik tijdens de wintermaanden ook vaak extra vitamines.

 8. 16 december 2015 / 13:48

  Goed tips!! Stuk fietsen helpt altijd wel maar ik heb er voor gekozen om 7 weken naar Zuid-Amerika te gaan ;p

  • Marushi
   Auteur
   16 december 2015 / 17:00

   Zooo, ik denk dat dat de beste tip van allemaal is! haha. Veel plezier in ieder geval! -x-

 9. desireewanders
  16 december 2015 / 14:46

  Hele goede handige tips zeg! Die kan ik wel goed gebruiken! Ondanks dat ik niet echt een zomer mens ben, moet ik vaak enorm wennen aan de ‘winter’.

 10. 16 december 2015 / 15:41

  Leuk om te lezen! Heb er momenteel nog niet veel last van maar kan altijd komen natuurlijk! 🙂

 11. 16 december 2015 / 20:11

  Breng veel tijd door in de buitenlucht doe ik de laatste tijd wat minder. Door jouw artikel ga ik zeker meer vitamine D slikken. Goede tip trouwens. Het meeste doe ik al, behalve zonnebank. 🙂

 12. 17 december 2015 / 07:49

  Goede tips, zeker het naar buiten gaan is iets wat ik dagelijks doe en ook echt nodig heb. Vitamines slik ik eigenlijk niet, zou ik wel moeten gaan doen.

 13. 17 december 2015 / 15:19

  Het probleem met zo’n winterdip is juist dat ik ook helemaal geen energie heb om mezelf uit die dip te halen 😛 Het moet gewoon maar weer lekker zomer worden! Hoewel, het lijkt nu wel voorjaar 😉 X

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: