Follow:
Lifestyle

Hoogsensitiviteit, zó gebruik je het in je voordeel!

Hoogsensitiviteit. Vaak wordt er wat lacherig over gedaan of wordt het fenomeen niet volledig begrepen. Toch is het wel degelijk een verschijnsel, waar ongeveer twintig procent van de mensen mee wordt geconfronteerd. Je bent niet simpelweg een huilebalk, een piekeraar of een angsthaas. Nee, jouw zenuwstelsel is daadwerkelijk veel gevoeliger voor prikkels van buitenaf. Ook ik ben hoogsensitief en leer hier langzamerhand steeds beter mee omgaan! 

Als ik terugkijk op mijn eigen leven, was ik als kind al hooggevoelig en merkte ik dat verschillende prikkels van buitenaf mij meer van mijn stuk brachten, dan dat dit het geval was bij vrienden en vriendinnen. Zo was ik gevoelig voor de stemming van mensen om mij heen, en kon een simpele geur bij mij hele sterke herinneringen of associaties oproepen. Ook kon het mij diep raken als iemand onaardig of kortaf op mij reageerde. Als puber heb ik hier wel altijd mee in mijn maag gezeten. Waarom trok ik mij alles zo aan en had ik dikwijls last van paniekaanvallen? Terwijl mijn vriendinnen veel gemakkelijker door het leven leken te gaan…

Hoogsensitiviteit, soms erg lastig. Maar zó gebruik je het in je voordeel!

Als hoogsensitief persoon ben je gevoeliger voor lichamelijke symptomen die te maken hebben met stress en ook heb je sneller last van angstige gedachtes. Ik ben nu 26, maar ook nu merk ik mijn sensitiviteit nog dikwijls op. Ik kan af en toe last hebben van angstgevoelens, zonder dat er iets aan de hand is en ik ben soms ook moe en ”op” zonder grote inspanningen te hebben verricht.

Echter, ik weet nu beter wat mij helpt en weet ik deze gevoeligheid op een positieve manier te gebruiken. Zo voelde ik tijdens mijn middelbare schooltijd nog vaak de druk om mij toch te conformeren, en niet toe te geven aan mijn behoefte aan momentjes voor mezelf. Deze momentjes had en heb ik wel echt nodig om dingen te verwerken of een plekje te geven, of soms om simpelweg tot rust te kunnen komen. Dit doe ik dus nu wel. Ik heb één of twee avonden per week nodig voor mezelf en wat te lezen of een serie te kijken. Ook helpt het om af en toe uit te spreken dat iets me raakt. Of dit nu tegen mijn vriend is of tegen mij vriendinnen: het lucht op.

Hoogsensitiviteit, soms erg lastig. Maar zó gebruik je het in je voordeel!

Gelukkig ben ik gezegend met hele lieve mensen om mij heen die mij door en door kennen. En ook weten dat ik gewoon wat ”meer” of intenser voel dan hen. Ik ben blij met deze gevoeligheid. Ik weet precies wat er om me heen gebeurt. Hoe mensen in elkaar steken, en of ik mij ergens prettig bij voel of niet. Handig toch?

Liefs, Lieve

Share:
Previous Post Next Post

You may also like

22 Comments

 • Reply Sonja

  Fijn dat er aandacht aan geschonken word. Ik heb het nooit geweten dat is HSP ben. Tot ik twee jaar geleden bij een coach kwam, Bianca van Lief zijn voor jezelf, die mij vertelde waarom ik soms zo overprikkeld ben.
  Sonja onlangs geplaatst…Met de actieve werkstoffen van houtskool | BaleaMy Profile

  5 juni 2017 at 07:22
 • Reply Nancy

  Ik heb dat ook. Af en toe word ik er nog wel moe van dat ik iemands stemming zo oppik. Dat kan dan een hele​ middag verpesten.
  Nancy onlangs geplaatst…FUN FASHION SHOW & FANCY FRIDAY LINKUPMy Profile

  5 juni 2017 at 08:18
 • Reply Maxime

  Interessant artikel!
  Maxime onlangs geplaatst…Mac Cosmetics Prep+Prime Fix+ Fruity JuicyMy Profile

  5 juni 2017 at 11:10
 • Reply Deisy

  Ik ben zelf niet HSP maar ik ken wel een vriendin die het is. Alles wat je al laatste zeg herken ik zo in haar. Zij in ontzettend lief en voelt bepaalde situaties feilloos aan. Vind het ook altijd heerlijk met haar af te spreken omdat het gewoon altijd 10 lage dieper gaat en connectie daarmee veel sterker is.

  5 juni 2017 at 11:24
 • Reply Angela

  Ik herken dit ook zo erg! Ik ben ook echt super gevoelig, en kan heel snel om dingen huilen. 🙁 Niet altijd even makkelijk.

  5 juni 2017 at 11:28
 • Reply Mieke | mieksmind

  interessant om te lezen en wat een open artikel, ik merk bij mezelf dat ik na 1 bepaalde gebeurtenis sinds toen ..veel gevoeliger ben op de een of andere manier
  Mieke | mieksmind onlangs geplaatst…Photodiary 123 – 30 jaar getrouwd, 90’s party & The Flying DutchMy Profile

  5 juni 2017 at 11:49
 • Reply Manon

  Ik heb hier geen last van maar ik vind het interessant om te lezen, zo kan je ook rekening houden met mensen die het wel hebben
  Manon onlangs geplaatst…Primark Eau De Parfum – AquamarineMy Profile

  5 juni 2017 at 12:01
 • Reply Natalie

  Ik herken hier veel van, vooral heel vatbaar voor prikkels (geluiden) van buitenaf. Ik werk daarom ook vaak met mijn hoofdtelefoon op. En ik merk idd ook dat nood heb aan avonden alleen, soms is het eventjes genoeg geweest!

  5 juni 2017 at 12:10
 • Reply Bianca Ronday

  Sinds de diagnose ASS bij mijn man ben ik aan zelfreflectie gaan doen. Mede doordat ze het bij het autisme centrum bijzonder vonden dat ik het eigenlijk al jaren wist/voelde en zijn ouders, werkgever, vrienden niet. Ik prikte door het masker heen, want hij verbloemt het door een hoge intelligentie. Hierdoor ben ik ga nadenken, etc, en ik kom tot de conclusie dat ik veel dingen altijd al extreem voel en aanvoel.
  Bianca Ronday onlangs geplaatst…Unboxing: Loot Crate Wizarding World meiMy Profile

  5 juni 2017 at 12:25
 • Reply Shiva

  Heel interessant!

  5 juni 2017 at 14:47
 • Reply Mariska

  Alles heeft z’n voordelen! Je gevoel is er gewoon sterker van. Ik ben niet HSP maar ben toch wel sterk gevoelig mens 😮
  Mariska onlangs geplaatst…Hoe is het om je eigen make-up merk te hebben? | Kim ter Stege van Meraki Cosmetics verteltMy Profile

  5 juni 2017 at 14:52
 • Reply Emma

  Heel verhelderend om te lezen! Ik heb ook sinds een jaar of twee het besef dat ik hoogsensitief ben. Ik ben vooral heel gevoelig aan geluid en kan me dan ook snel angstig of ongemakkelijk voelen in bepaalde situaties. Ook reageer ik veel emotioneler dan anderen, maar gelukkig weten de meeste mensen uit mijn omgeving dit ondertussen. 🙂 x

  5 juni 2017 at 15:00
 • Reply Vlijtig Liesje

  Dat lijkt me zeker handig. Op de juiste manier gebruikt en gehanteerd lijkt me hooggevoeligheid zo gek nog niet.
  Vlijtig Liesje onlangs geplaatst…Van de nood een deugd makenMy Profile

  5 juni 2017 at 17:12
 • Reply Jody

  Wat vervelend om te hebben denk ik, maar fijn dat je er een positieve draai aan hebt kunnen geven!

  5 juni 2017 at 17:34
 • Reply Tania

  Wat goed dat je dit onder de aandacht brengt. Zelf ben ik er niet zo bekend mee maar door jouw artikel kunnen mensen dit beter begrijpen
  Tania onlangs geplaatst…Tom Ford | Clutch-Size Lip Balm in 06 La PiscineMy Profile

  5 juni 2017 at 17:37
 • Reply Sandra

  Ik ben ook hoogsensitief, dus lees zeker herkenbare dingen. Ik voel werkelijk álles aan, wat soms super irritant is. Maar de laatste jaren probeer ik steeds meer de voordelen er van te zien. Al blijft het wel uitputtend om zo extreem gevoelig te zijn. Elke dag heb ik minimaal 2 momenten voor mezelf nodig waarin ik echt alleen moet zijn. Gelukkig kan ik nu met veel dingen goed omgaan! Is een kwestie van tijd en onderzoeken wat werkt, heb ik ondervonden. 🙂
  Sandra onlangs geplaatst…Photo Diary #106 | Eigen bedrijf, Fitbit Charge 2 & lieve verrassingMy Profile

  5 juni 2017 at 17:59
 • Reply Rebecca Denise

  Zelf heb ik twee mensen in mijn omgeving die hier mee te maken. ‘Vroeger’ had ik ook gedacht dat het onzin zou zijn, maar nu weet ik wel beter. Het is erg lastig om mee om te gaan en daarom wel mooi dat je er iets positiefs van weet te maken.
  Rebecca Denise onlangs geplaatst…Escada – Fiesta Carioca | Limited edition eau de ToiletteMy Profile

  5 juni 2017 at 20:06
 • Reply Charel

  Prachtig geschreven! Zelf ook last van HS en vind het nog steeds heel erg lastig om hiermee om te gaan. Telkens in een depressie en zware tijden, we gaan er steeds wel iets beter mee om maar het is wel lastig !
  Charel onlangs geplaatst…Waffle maker van CoolgiftMy Profile

  5 juni 2017 at 21:00
 • Reply Lonneke

  Meerdere mensen in mijn directe omgeving zijn het ook. Ook een vriendinnetje van mijn dochtertje. Die is 4 jaar en heeft het soms wel extra moeilijk door dat ze hoogsensitief is.
  Lonneke onlangs geplaatst…Review & Swatches Pink Gellac De Cruise CollectieMy Profile

  6 juni 2017 at 08:12
 • Reply Sandra

  Wat goed dat je hier aandacht aan geeft! Ik heb er zelf ook “last” van.

  6 juni 2017 at 09:03
 • Reply Jessica J.

  Lijkt me ontzettend lastig om te hebben, vooral doordat mensen het niet echt begrijpen. God dat je ermee hebt leren omgaan en weet wat ‘helpt’!
  Jessica J. onlangs geplaatst…My scentful life #56 • Ridders, speciaalbieren en meelwormen eten?!My Profile

  6 juni 2017 at 10:46
 • Reply Charelle

  Fijne insteek van een artikel over HSP! Er zijn zoveel positieve dingen aan HSP die soms worden onderbelicht, terwijl het juist heel handig is soms!
  Charelle onlangs geplaatst…Health | Lekker slapen met lavendel, sandelhout en jasmijnMy Profile

  10 juni 2017 at 09:01
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  %d bloggers liken dit: