Met deze tips kom je gezond de herfst door!

Met deze tips kom je gezond de herfst door!

De (korte) zomer is nog maar nauwelijks voorbij, of de herfst dient zich in alle hevigheid aan. Regen, kou, je kunt er maar moeilijk aan wennen. Het heeft niet alleen een effect op je mentale gesteldheid, ook fysiek heeft je lichaam het even zwaar te verduren. Misschien ben je flink verkouden, of merk je dat je weerstand sowieso wat lager is. Je gezondheid op peil houden en je weerstand voorzien van een fikse boost? Dat kan. Met deze gezonde tips kom je met gemak gezond de herfst door!

#1 Drink voldoende water
Simpeler kan bijna niet. Maar wist je dat je signalen van je hersenen heel vaak verkeerd opvat? Het signaal ‘dorst’ vat je dan op als ‘honger’. Resultaat: je grijpt naar een ongezonde snack, terwijl een glas water ook zou kunnen volstaan. Sowieso is te weinig water drinken niet goed voor je huid – het orgaan dat wel wat extra verzorging kan gebruiken met dit guur wordende weer. Zorg dat je elke dag voldoende drinkt. Neem een halve literfles mee naar je werk om bij te houden hoeveel je die dag al hebt gedronken. En je kunt je flesje of glas water natuurlijk altijd voorzien van een fris schijfje citroen of kruidig takje munt.

#2 Beweeg elke dag
Nee, dit betekent niet dat je elke dag intensief moet afzien in de sportschool. Maar erop letten dat je elke dag minstens een halfuur tot een uur beweging krijgt? Dat kan geen kwaad en vooral: dat is te doen. Neem bijvoorbeeld de fiets naar je werk en wandel zoveel mogelijk. Bijvoorbeeld in de pauze, of juist na het avondeten. Nog fijner is het om een sport te zoeken waar je goed in bent of die je leuk vindt. Niet zo’n sportfanaat? Geen probleem. Misschien heb je een collega of een vriend die ook niet zo van sporten houdt. Ga samen aan de slag en motiveer elkaar om te bewegen!

#3 Drink groene smoothies
Een goede (of groene?) tip voor een gezonde herfst: vervang elke dag een maaltijd door een goed gevulde groene smoothie. Dit geeft je niet alleen een boost aan vitaminen en mineralen, maar zorgt ook voor een vullend gevoel. Ideaal ook als je wilt afvallen. Resultaat: je hebt minder tot geen behoefte aan ongezonde tussendoortjes. Maak bijvoorbeeld een groene smoothie van spinazie, banaan en Griekse yoghurt. Of wat dacht je van andijvie, avocado, banaan en amandelmelk?

Met deze tips kom je gezond de herfst door!

#4 Slik elke dag vitamine C en D
Lage weerstand? Je kunt je lichaam natuurlijk een handje helpen. Door elke dag supplementen van vitamine C en D te slikken, help je jezelf er extra snel bovenop. Vitamine C houdt je algehele weerstand op peil en zorgt ervoor dat je ijzer beter opneemt. IJzer is weer een belangrijk mineraal dat onder meer van belang is bij de vorming van hemoglobine, een onderdeel van de rode bloedcellen. Rode bloedcellen vervoeren zuurstof door ons lichaam. Vitamine D helpt bij de opname van calcium, belangrijk voor de groei en het behoud van stevige botten en sterke tanden. Haal je supplementen het liefst bij de natuurwinkel.

#5 Douche elke dag koud af
No way, denk je nu misschien. Maar koud afdouchen heeft zo zijn gezondheidsvoordelen. Jawel! Zo is het goed voor je huid en je haar, stimuleert het de bloedcirculatie en werkt het opwekkend. Ook is uit recent onderzoek zelfs gebleken dat koud afdouchen bijdraagt aan een sterker immuunsysteem. In een periode van ongeveer drie maanden werd van 3000 mensen bijgehouden wat wel of niet koud douchen met hun immuunsysteem deed. Van de groep die koud moest afdouchen, meldden maar liefst 29% minder mensen zich ziek tegenover de groep die niet koud douchten. Toch het proberen waard?

#6 Mediteer
Stress is ongezond. Dat weten we eigenlijk wel, maar hoe je zorgt dat stress niet de overhand krijgt is en blijft voor veel mensen een raadsel. Je hebt het nu eenmaal druk, je sociale leven loopt nu eenmaal over of je hebt het gewoon echt even moeilijk. Maar hoe ga je daar beter mee om? Meditatie is een geweldige manier om stress en algehele onrust de baas te worden. Door elke dag een paar minuten in stilte te zitten met je ogen dicht, je voeten op de grond en je handen op je schoot, maan je je hoofd als het ware tot stilte. Het vergt wat oefening en de ene keer zal het beter gaan dan de andere keer (non-stop gedachten die stiekem blijven opduiken), maar op de lange termijn zal je echt de vruchten ervan plukken.

Welke tips gebruik jij om de herfst door te komen?

19 Reacties

 1. 27 september 2017 / 13:20

  Hele goede tips! Veel ervan doe ik eigenlijk altijd al wel, ook buiten de herfst om. Koud douchen blijft voor mij wel moeilijk, haha!

 2. Angelina
  27 september 2017 / 16:17

  Koud afdouchen lukt mij ook niet. Brr..veel te koud! Extra vitamines gebruik ik dan weer wel.

 3. 27 september 2017 / 16:20

  Elke dag bewegen gaat hopelijk goed komen. Ik houd ervan om door het bos te wandelen. Heerlijk! Mindfulness doe ik en werkt goed.

 4. 27 september 2017 / 16:31

  Ik ben helaas al ten prooi gevallen van de griep vorige week maar ik ga jouw tips eens proberen om te kijken of ik nu de winter verder zonder ziektes door kan komen. Dat eindigen met een koude douchen heb ik een tijdje geleden ook eens geprobeerd, had inderdaad ook gehoord dat het beter is voor je huid en haar!

 5. 27 september 2017 / 20:02

  Ik heb echt de indruk dat vitamine c helpt. Normaal krijg ik het altijd over als iemand uit mijn omgeving ziek is, deze keer niet.

  Oja, buikgriep doet ook de ronde momenteel, extra vaak handen wassen dus en een flesje handgel meenemen in je tas 🙂

 6. 27 september 2017 / 20:28

  Hier al veel snottebellen in huis. Zelf wandel ik graag en zou ik misschien wat extra vitamines kunnen slikken
  Xenia onlangs geplaatst…OntbijtkoekMy Profile

 7. Marloes
  27 september 2017 / 20:35

  Goeie tips heb je gegeven! Iedereen om mij heen is ook ziek, het is bijna onvermijdelijk. Ik slik wel wat extra vitamines.

 8. Shiva
  27 september 2017 / 20:42

  Leuke tips! Zullen zeker van pas komen! 😀

 9. 28 september 2017 / 18:53

  Water en vitaminepilletjes helpen mij echt de herfst door. Of eigenlijk vrijwel elk seizoen.
  Liefs,
  Elles

 10. 1 oktober 2017 / 18:22

  Handige tips zijn het! Ik moet ook echt weer eens beginnen aan smoothies…
  Maar genoeg beweging krijg ik op m’n werk wel 🙂 , ik werk in een bouwmarkt en loop aardig wat afstanden door de winkel haha. En Pokémon Go zorgt ook wel dat ik beweging krijg.
  Dinja onlangs geplaatst…Center Parcs: InpaktipsMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: