Follow:
Blog

Je gezondheid boosten? Gebruik dan deze zaden en pitten!

Wat eet jij om je gezondheid een extra boost te geven? Heb je wel eens gedacht aan zaden en pitten? Naast een gezond voedingspatroon volgens de koolhydraatarme methode bijvoorbeeld, stimuleren zaden en pitten een ideale bloedsuikerspiegel, cholesterol en bloeddruk. Je kan ze toevoegen aan salades, smoothies, Griekse yoghurt of gezonde snacks. Super makkelijk in gebruik en ook nog is enorm voedzaam. Geen “hippe superfoods”, ze zijn daadwerkelijk gezond! Voeg de volgende zaden en pitten eens toe aan je menu en ervaar het zelf.

#1 Chiazaden

Chiazaden zitten boordevol vezels, omega-3 vetzuren en antioxidanten. Uit onderzoek is gebleken dat het eten van chiazaden bepaalde omega-3 vetzuren in je bloed verhogen. Deze vetzuren verlagen de kans op ontstekingen in je lichaam. Maar dat niet alleen! Chiazaden kunnen je bloedsuikerspiegel verlagen en stabiliseren, waardoor je langer een verzadigd gevoel ervaart. Wil jij snel gewicht verliezen? Dan stimuleert een verzadigd gevoel zeker het afvalproces. Het maakt niet uit of je hele of gemalen chiazaden gebruikt; het effect blijft hetzelfde. Genoeg redenen om eens een lekkere chiapudding te maken voor het ontbijt (of als hypergezond toetje!).

#2 Sesamzaad

Sesamzaadjes vind je in veel Aziatische gerechten. Of wat dacht je van tahini, een pasta op basis van sesamzaadjes? Deze zaadjes bevatten een hoog gehalte aan eiwitten, vezels en onverzadigde vetten. Ook bevat sesamzaad lignanen, met name sesamin. Dit is een plantaardig stofje die lijkt op het lichaamseigen oestrogeen. Te weinig oestrogeen in het lichaam hangt vaak samen met allerhande hartaandoeningen en zelfs borstkanker. Heb je een tekort aan oestrogeen in je lichaam? Breng je hormonen dan weer in balans met de lignanen uit sesamzaadjes.

Je gezondheid boosten? Gebruik dan deze zaden en pitten!

#3 Pompoenpitten

Je vindt ze weer overal: pompoenen. Gooi jij de pitten van de pompoen altijd weg? Niet doen! Pompoenpitten zijn namelijk erg gezond en bevatten onder meer eiwitten, enkelvoudige onverzadigde vetten, mangaan en magnesium. Daarnaast zijn pompoenpitjes een uitstekende bron van fytosterolen. Dit zijn stoffen die het totaal cholesterolgehalte in je bloed kunnen verlagen. Diverse onderzoeken tonen aan dat het consumeren van pompoenpitten het risico op borstkanker verminderd en prostaataandoeningen kan verhelpen. Je kunt pompoenpitjes door een gezonde lunchsalade gooien voor een extra ‘bite’. Of rooster ze met verschillende kruiden: de ideale snack!

#4 Zonnebloempitjes

Je hebt ze vast al eens als snack gezien: de zonnebloempitjes. Deze pitjes bevatten veel eiwitten en vitamine E. Het eten van zonnebloempitjes wordt in verband gebracht met vermindering van ontstekingen bij mensen van middelbare en oudere leeftijd, waardoor de kans op hartaandoeningen aanzienlijk verkleind wordt.

Uit een onderzoek blijkt dat de mensen die zonnebloempitjes op tenminste vijf momenten per week aan de maaltijd toevoegde, verlaagde niveaus van C-reactief proteïne (CPR) lieten zien. CPR is een chemische stof die veelal in verband wordt gebracht met ontstekingen. Zonnebloempitjes kun je heel eenvoudig meenemen als snack, maar zijn ook een fijne toevoeging aan je ontbijt of lekker door de salade.

Zo zie je maar dat een kleine toevoeging aan je maaltijd enorm veel gezondheidsvoordelen kan geven en het afslanken kan bevorderen. Dat is toch leuk!

Voeg jij zaden en pitten toe aan je voedingspatroon?

 

Share:
Previous Post Next Post

You may also like

14 Comments

 • Reply Lodi

  Hier elke dag een lepel lijnzaad in de muesli ’s morgens meer eigenlijk niet.Al maakte ik voorheen mijn eigen muesli en deed er dan ook zonnebloempitten etc in, misschien it toch weer eens gaan maken.

  22 december 2017 at 09:36
 • Reply Angelina

  Interessant om te weten! Sezamzaad en zonnebloempitjes heb ik weleens gegeten. Maar voor de rest eet ik eigenlijk weinig zaden & pitten.

  22 december 2017 at 09:38
 • Reply Vera

  Zonnenbloem pitjes vind ik wel lekker maar voor de rest eet ik nooit zaden.
  Vera onlangs geplaatst…Weer een nieuw paar schoenen? Dr martens.My Profile

  22 december 2017 at 10:51
 • Reply nicole

  Nee, maar dat is ook omdat het me niet zo lekker lijkt. En misschien ook wel omdat ik een beetje moe wordt van al die voedingsadviezen.
  nicole onlangs geplaatst…Lastig om een nieuwe bank te kiezen? Niet op deze manier!My Profile

  22 december 2017 at 11:30
 • Reply Tessa

  Sinds mijn zuid amerika avontuur ben ik dol op chia. De andere pitjes en zaden gebruik ik graag in brood en granola!

  22 december 2017 at 12:01
 • Reply priscilla

  Ik voeg het eigenlijk nooit toe. Ik vind al die zaden en pitten nooit zo lekker, haha.
  priscilla onlangs geplaatst…Rimmel Lasting Finish Breathable FoundationMy Profile

  22 december 2017 at 12:47
 • Reply Sofie Katelijne

  Moet zeggen dat ik niet echt geloof in ‘superzaden’ of echt ‘powerfood’. Heb een hele tijd chiazaad vermengt in mijn griekse yoghurt ’s morgens maar doe het nu al een poosje niet meer want merkte geen verschil.
  Sofie Katelijne onlangs geplaatst…Designer Lust: My WishlistMy Profile

  22 december 2017 at 14:36
 • Reply Shiva

  Ik heb er zelf nooit onderzoek naar gedaan maar vind zaden in het algemeen gewoon lekker om toe te voegen 😀

  22 december 2017 at 19:29
 • Reply Marloes

  Ik heb het een tijd bij mijn ontbijt gebruikt, maar nu eigenlijk helemaal niet meer.

  22 december 2017 at 19:47
 • Reply Girls-Things

  Fijne uitleg. Ik eet eigenlijk weinig zaden. Misschien maar wat meer gaan doen hihi.
  Girls-Things onlangs geplaatst…Kerstnailart – klaar voor de kerstdagen-My Profile

  23 december 2017 at 10:20
 • Reply Sonja

  Ik eet af en toe Chia zaden.
  Sonja onlangs geplaatst…Oh ho hoooooow | Kerstlook | Dr. Pierre RicaudMy Profile

  23 december 2017 at 18:05
 • Reply Mariëlle

  Ik eet veel zaden en noten in mijn havermout s’ochtends. Goede aanvulling en nog lekker ook😉
  Mariëlle onlangs geplaatst…Tips voor een droge huidMy Profile

  23 december 2017 at 19:12
 • Reply Josine

  Chiazaad is zoiets waarvan ik nooit weet waar ik het in moet stoppen. Maar over het algemeen eet ik deze andere zaden wel, met name in gezonde muesli.
  Josine onlangs geplaatst…Sunday Stories: terugblik op 2017My Profile

  7 januari 2018 at 11:05
 • Reply heidi

  klink lekker… Maar ik zelf eet nooit zaden, eerlijk gezegd zeg me dat niks.
  Lijk noten eet ik dan wel..

  20 januari 2018 at 12:14
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  %d bloggers liken dit: