Dingen die je absoluut niet tegen een zwangere vrouw moet zeggen!

Dingen die je absoluut niet tegen een zwangere vrouw moet zeggen!

Dit soort artikelen heb ik vaker gelezen sinds ik zwanger ben, en elke keer moest ik er weer om lachen. Dan dacht ik bij mijzelf “zijn er nou echt mensen dom genoeg om dit soort dingen te  zeggen?” En ja hoor blijkbaar zijn ze dat. Ook mij gebeurde deze dingen. Ook al dacht ik nou dat zal waarschijnlijk niet bij mij gebeuren, geloof me ze gebeuren wel!

Dus bij deze een paar zinnen die door bepaalde mensen aan mij gesteld werden. Nu kan ik er enig eens om lachen. Maar toch blijf ik het wel respectloos vinden. Ook al heb je goeie bedoelingen, denk alsjeblieft twee keer na voordat je je mond opendoet.

#1 Ben je nou zwanger of ben je gewoon aangekomen?

Jongens, jongens, jongens. Al is de vrouw zwanger, al is ze een beetje aangekomen gooi deze zin er gewoon niet uit. Ik vind het zo onrespectvol en gebrek aan manieren als je dit tegen iemand zegt. Misschien is iemand gewoon aangekomen, misschien heeft die persoon een afwijking/ziekte. Wrijf jij het er dan nog maar eens even lekker in hoe “dik” ze eruit ziet. Ook al denk je 100% te weten dat iemand zwanger is, wees er voorzichtig mee. In mijn geval ben ik zwanger en vind ik het niet erg als mensen vragen dat ik zwanger ben. Ik loop ook lekker vaak “onopvallend” over mijn buik te aaien haha. Maar er is ook wel eens iemand geweest die voor de zwangerschap aan mij vroeg of  ik zwanger was, of was aangekomen. En ik kan je vertellen dat is niet tof.

#2 Was het gepland?

Uhh….ja het was gepland. Maar wat gaat jouw dat aan? Ook weer zo’n onbeschofte vraag. Ik stond echt even met mijn mond vol tanden, van hoe krijg je de woorden uit je mond? Ook al zou het niet gepland zijn, wat interesseert het jouw? De dame in kwestie was een kennis die mij totaal niet persoonlijk kent. Maar ik ben 31 jaar, al een paar jaar samen met mijn vriend, trouwplannen. Waarom zou het niet gepland zijn?

#3 Weet je al wat het word?

Op zich is dit geen rare vraag, elke keer beantwoord ik hem weer vol trots “Ja een jongetje!”. Maar de mevrouw in kwestie reageerde anders dan dat ik tot nu toe gewend ben, bijna teleurgesteld. “Oh…nouja ja..Vind je dat leuk?” ik “Natuurlijk vind ik dat leuk! Jongetje of meisje maakte voor mij niks uit, zolang het maar gezond ter wereld komt” Mevrouw in kwestie “Okeej, ja dan is het goed toch”. WTH? Ik weet niet of deze mevrouw ooit kinderen heeft gehad maar ik hoop voor hun dat het dus meisjes geweest zijn. Jongens waren blijkbaar niet goed genoeg.

#4 Mag ik even voelen?

Het grappige is (nouja grappig) dat ik deze zin eigenlijk nog nooit gehoord heb. Natuurlijk zitten familie en vrienden weleens aan mijn buik, en daar heb ik ook totaal geen problemen mee hoor. Aan de ene kant vind ik het wel vertederend dat ze “contact” zoeken met de baby. Maar als het op vreemden aankomt vind ik dat toch echt een ander verhaal. Ik heb het bij mij op mijn werk gehad dat een totaal vreemde de winkel in kwam, mijn bolle buik zag en toen besloot er even met twee handen over heen te gaan. Ik dacht altijd dat gebeurd mij niet, en ik zou er echt wat van zeggen. Nou geloof me ook ik stond daar verstijft als een standbeeld, met een houding van wat in vredesnaam gebeurt hier? De vrouw in kwestie bedoelde het uiteraard gewoon goed, en was gewoon nieuwsgierig naar de baby. Maar de manier waarop ze mij betaste was ik gewoon totaal niet van gediend. Dit was dus echt een NO-GO! Ken je de persoon niet, doe het dan gewoon ook niet! Of vraag het tenminste.

Dingen die je absoluut niet tegen een zwangere vrouw moet zeggen!

#5 Nou bereid je maar voor.

Want de bevalling gaat hel zijn met die weeën. En misschien word je wel opengeknipt, of moet je poepen, of of.. Ja heel leuk dat iedereen een eigen ervaring heeft over het zwanger zijn en het bevallen, maar sommige dingen wil ik gewoon even niet weten. Als iemand voor het eerst gaat vliegen ga je toch ook niet alle negatieve dingen opnoemen? Als ik er nou vragen over stel is het anders. Dan wil ik dat je gewoon eerlijk tegen me ben. Maar op al die “horror verhalen” zit ik echt niet te wachten haha. Eerlijk gezegd ben ik al een beetje nerveus voor de bevalling, dus ik wil het niet erger maken dan het al is.

#6 Dalijk als je een kind heb kan je dit/dat niet meer doen.

Vice en ik weten heel goed wat ons te wachtten staat. Een kind nemen is niet iets wat je in een nacht zomaar besluit, daar werd bij ons wel over nagedacht. En de dingen die wij in ons leven wilden doen, wat lastiger is met een kind hebben we al gedaan. Maar wij zijn ook niet de jongste meer, het is niet alsof we elk weekend gaan stappen. Maar mochten we besluiten om dat toch te willen dan zal er vast wel een lieve oma of opa op willen passen. En als die niet kunnen is er altijd wel een oom/tante/nichtje etc haha. Wij hebben wel het geluk dat we een groot en behulpzaam gezin hebben die altijd klaar staat om ons te helpen. Dus ik denk niet echt dat er dingen zijn die wij niet zouden kunnen doen omdat wij nu opeens een baby krijgen. Natuurlijk wordt ons leventje “anders”, maar het is ook een beetje hoe je zelf in je schoenen staat vind ik.

 

Zou jij zoiets tegen iemand zeggen?

Of zijn zulke dingen soms tegen jouw gezegd?

Marushi
Marushi

Welkom op mijn blog, en wat leuk dat je dit artikel heb gelezen. Ik zou het fijn vinden als je een reactie achterlaat. Volg je me ook al op mijn andere kanalen?

Find me on: Web | Instagram | Facebook

28 Reacties

 1. 14 juni 2018 / 07:36

  Tsja, mensen zeggen dit soort dingen nu eenmaal. Het is zelden vervelend bedoeld heb ik het idee. Ze proberen waarschijnlijk gewoon hun belangstelling te tonen.

  De opmerking die mij het meest is bijgebleven is: ‘Er is er nog nooit eentje blijven zitten!’ i.v.m. de bevalling ; )
  Nicole Orriëns onlangs geplaatst…Wanneer heb je eigenlijk een hondenhok nodig voor je hond?My Profile

 2. Lipstickencupcakes
  14 juni 2018 / 07:59

  Wauw oke….dat mensen botte dingen zeggen wist ik wel, maar je zomaar aanraken. Dat is echt niet oke. Hoe reageerde je daar op?

 3. 14 juni 2018 / 09:40

  Hahaha wauw dat mensen dat echt zeggen/vragen! Het valt me op dat veel mensen er gelijk negatieve gedachtes bij hebben als ik het zo lees… heel apart!

 4. Angelina
  14 juni 2018 / 10:12

  Wow! Sommige mensen zijn echt heel onbeschoft zeg. Ik zou zoiets echt niet durven te zeggen/vragen haha.

 5. 14 juni 2018 / 10:19

  haha ik vind het domme reacties, maar goed dat is mijn mening. Ik vraag meestal aan zwangere vrouwen of ze al een gevoel hebben wat het wordt een jongetje of een meisje. Gewoon omdat ik daar altijd erg benieuwd naar ben 😀

 6. 14 juni 2018 / 11:47

  Ik vind sommige uitspraken echt onwijs bijzonder zoiets zou ik dus nooit zelf zeggen

 7. 14 juni 2018 / 12:20

  Herkenbaar! Ben ook eens door een oudere meneer betast in de supermarkt met dezelfde reactie als jij! Gewoon niks… omdat je het niet ziet aankomen.
  Wat ik ook vaak hoorde (aanvulling op nummer 7) is: slaap nu nog maar veel, want binnenkort zal dat niet meer gaan… Alsof je op voorhand extra kan slapen om nadien niet moe te zijn?!
  Kool family onlangs geplaatst…Hiep hiep hoera!My Profile

 8. 14 juni 2018 / 13:15

  Herkenbaar! Bij mij zat de bloemist aan mijn buik :’-)
  De bevalling vond ik erg meevallen achteraf, laat je niet gek maken!
  En de vraag ‘Was het gepland’ kwam hier ook voorbij en door iemand die heel dichtbij ons staat, vond ik ook erg vreemd toen. Is alle keren geen leuke vraag.

 9. 14 juni 2018 / 14:17

  Gelukkig heb ik nooit dit soort opmerkingen gehad of ben ze weer vergeten. Wel zei een keer een buurman tegen Jeroen””Je kan zien dat jouw vrouw zwanger is, zij hobbelt als een “pinguin”… ehh..

 10. 14 juni 2018 / 19:13

  Ik zou me echt dood ergeren aan zo’n commentaren. Haha. En van die (on)bekenden die dan over je buik gaan aaien. Ik krijg er al rillingen van. Ik kan sowieso niet goed hebben dat iemand anders dan mijn vriend mij aanraakt, maar ik kan mij dus echt niet voorstellen dat ik op straat zou lopen en dat iemand dan over mijn buik zou aaien :p ieuw. BLIJF VAN MIJN LIJF!
  irene onlangs geplaatst…Stationery ShoplogMy Profile

 11. 14 juni 2018 / 20:12

  Pff, wat een bizarre dingen kunnen sommige mensen toch zeggen. Totaal niet handig en respectloos zelfs soms. Ik vind “Was het gepland?” bijvoorbeeld echt niet kunnen. Wat gaat zoiets anders mensen nu aan?! De vraag over aangekomen zijn vind ik ook echt niet kunnen trouwens. Zo’n vraag kan nogal beledigend overkomen of vrouwen kunnen er zelfs heel onzeker van worden. Zwanger of niet, ik zou altijd gewoon afwachten totdat iemand zelf zegt dat ze zwanger is of totdat je er echt niet meer omheen kunt (bij 7 maanden ofzo) 😉
  Romy onlangs geplaatst…7 bloggerclichés waar ik me NIET in herkenMy Profile

 12. Shiva
  14 juni 2018 / 20:38

  Zo gek dat sommige mensen niet het fatsoen hebben om een beetje na te denken voor ze iets zeggen. In iedergeval veel plezier met de laatste paar maandjes!! 😀

 13. Marloes
  14 juni 2018 / 20:39

  Die eerste heb ik vaak mensen horen zeggen. Soms denken mensen echt niet even na ja. Je kan misschien zoiets denken, maar zeggen is toch weer een stap verder.

 14. 15 juni 2018 / 07:05

  Heel herkenbaar. Mensen denken soms gewoon niet na voordat ze wat zeggen

 15. 15 juni 2018 / 08:07

  Hahaha ik heb ook zo’n artikel klaar staan (alleen vul ik hem nog steeds aan met alles wat ik hoor).. deze zijn ook allemaal al voorbij gekomen :-). Dat voelen aan mijn buik vind ik zo raar. Ik ben nu bijna 22 weken zwanger en nu begin je het pas te zien. Tenzij je niet weet dat ik zwanger ben, dan lijk ik gewoon aangekomen haha. Maar mensen vragen niet of ze mogen voelen, ze voelen gewoon meteen. Diegene die dat doen vind ik vaak niet persé erg maar ik schrik er altijd een beetje van want ik heb het nooit fijn gevonden als iemand zomaar aan mij zit. Ennn de meest gestelde vraag aan mij ‘voel je jezelf wel goed, je bent zo bleek’? Uhm ja, bedankt.. Heel fijn om hele dagen te horen dat ik er niet uit zie. En nee, ik voel mezelf niet goed maar hoef dat ook niet iedere keer te horen te krijgen.
  Femke onlangs geplaatst…Questions & Answers ’18 ♡My Profile

 16. 15 juni 2018 / 09:25

  Dat van dat willen voelen kan ik heel goed begrijpen. Inderdaad groot verschil tussen vreemden en familie, vind het sowieso wat raar en onnodig om een vreemde aan te raken, zwanger of niet!

 17. 15 juni 2018 / 09:52

  De meeste vragen vind ik ook een beetje stom hoor. Maar ik zou bijvoorbeeld wel kunnen vragen of het een jongetje of een meisje wordt. Dat vind ik altijd heel leuk om te weten. Ook zou ik vragen hoe de moeder in kwestie zich voelt.
  Chantal – Capital Monday onlangs geplaatst…Hunkemöller Ambassador CollectionMy Profile

 18. 15 juni 2018 / 11:34

  Ohh zo herkenbaar dit. Vooral de vraag of het ‘gepland’ is vond ik vreselijk. Hoe bedoel je gepland? Een baby plan je niet en dat gaat ook zeker een ander niet aan.

 19. 16 juni 2018 / 10:20

  Hey Marushi Girl ! Hoe is het meid?

  Jeetje ik lag echt in een deuk bij het lezen van je stukje:” Weet je wat het wordt?” Yessssssss I can relate! Ik heb die vragen ook gehad tijdens mijn zwangerschap. Het is een mooi iets op zich het feit dat er mensje in ons buik kan groeien. Het hele proces is heel indrukwekkend! Dan is het geslacht wel bijzaak, althans voor mij wel! Dat de mevrouw in kwestie haar voorkeur heeft is duidelijk maar waar ik een hekel aan heb is dat mensen hun persoonlijke geslachtsvoorkeur zowat opdringen aan iemand anders. Especially als jij er zelf totaal niet mee bezig ben. Of course hebben veel mensen voorkeur op meisjes but why? I don’t know, maar als je afwijkt en zegt dat je een jongetje wil dan word je ook heel raar aangekeken. It happend to me. Ik heb dat gehad dat iemand vol medelijden tegen me zei: “Uhmm een jongetje? Maar die kan je haast niets leuks aankleden.”
  I mean seriously? Als dat de grote zorg is wat tevens niet waar is, Mensen vergeten dat kinderen een zegen zijn en een zwangerschap mogen beleven niet iets vanzelfsprekends is en dat niemand controle heeft op wat voor geslacht ze krijgen…. Wees blij dat je moeder kunt worden zeg ik dan altijd, er zijn veel vrouwen die helaas niet eens zwanger kunnen worden.:( Geslacht is not a big deal! Natuurlijk mag je een voorkeur hebben maar wat weegt meer een gezonde baby of het geslacht?

  I’m Just saying!..

  • Marushi
   Auteur
   19 juni 2018 / 14:24

   Hey meid!! Ja gaat “goed” hoor en met jouw? Haha fijn om te horen dat andere mensen zich kunnen inleven in dit artikel. Ik denk dat elke zwangere vrouw wel een van deze dingen over zich heen heeft gekregen. En anders heb je geluk haha. Ik ben het helemaal met je eens! Okeej true…voor meisjes heb je echt ontzettende leuke kleding. Maar nou om alleen voor kleding ene meisje willen is ook zo gaar. Ik was blij geweest met allebei, en precies! Het is al een wonder dat je een kindje krijgt, dan ben je toch blij ongeacht wat het word?!
   Marushi onlangs geplaatst…Dingen die je absoluut niet tegen een zwangere vrouw moet zeggen!My Profile

 20. 9 februari 2019 / 12:31

  Ik vind het plaatje in deze post zo mooi! Prachtige kleren en ik houd van die vintage look.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: