Met deze tips kom je gezond de herfst door!

Met deze tips kom je gezond de herfst door!

De zomer is nog maar nauwelijks voorbij, of de herfst dient zich in alle hevigheid aan. Regen, kou, je kunt er maar moeilijk aan wennen. Het heeft niet alleen een effect op je mentale gesteldheid, ook fysiek heeft je lichaam het even zwaar te verduren. Misschien ben je flink verkouden, of merk je dat je weerstand sowieso wat lager is. Je gezondheid op peil houden en je weerstand voorzien van een fikse boost? Dat kan. Met deze gezonde tips kom je met gemak gezond de herfst door!

#1 Drink voldoende water
Simpeler kan bijna niet. Maar wist je dat je signalen van je hersenen heel vaak verkeerd opvat? Het signaal ‘dorst’ vat je dan op als ‘honger’. Resultaat: je grijpt naar een ongezonde snack, terwijl een glas water ook zou kunnen volstaan. Sowieso is te weinig water drinken niet goed voor je huid – het orgaan dat wel wat extra verzorging kan gebruiken met dit guur wordende weer. Zorg dat je elke dag voldoende drinkt. Neem een halve literfles mee naar je werk om bij te houden hoeveel je die dag al hebt gedronken. En je kunt je flesje of glas water natuurlijk altijd voorzien van een fris schijfje citroen of kruidig takje munt.

#2 Beweeg elke dag
Nee, dit betekent niet dat je elke dag intensief moet afzien in de sportschool. Maar erop letten dat je elke dag minstens een halfuur tot een uur beweging krijgt? Dat kan geen kwaad en vooral: dat is te doen. Neem bijvoorbeeld de fiets naar je werk en wandel zoveel mogelijk. Bijvoorbeeld in de pauze, of juist na het avondeten. Nog fijner is het om een sport te zoeken waar je goed in bent of die je leuk vindt. Niet zo’n sportfanaat? Geen probleem. Misschien heb je een collega of een vriend die ook niet zo van sporten houdt. Ga samen aan de slag en motiveer elkaar om te bewegen!

#3 Drink groene smoothies
Een goede (of groene?) tip voor een gezonde herfst: vervang elke dag een maaltijd door een goed gevulde groene smoothie. Dit geeft je niet alleen een boost aan vitaminen en mineralen, maar zorgt ook voor een vullend gevoel. Ideaal ook als je wilt afvallen. Resultaat: je hebt minder tot geen behoefte aan ongezonde tussendoortjes. Maak bijvoorbeeld een groene smoothie van spinazie, banaan en Griekse yoghurt. Of wat dacht je van andijvie, avocado, banaan en amandelmelk?

#4 Slik elke dag vitamine C en D
Lage weerstand? Je kunt je lichaam natuurlijk een handje helpen. Door elke dag supplementen van vitamine C en D te slikken, help je jezelf er extra snel bovenop. Vitamine C houdt je algehele weerstand op peil en zorgt ervoor dat je ijzer beter opneemt. IJzer is weer een belangrijk mineraal dat onder meer van belang is bij de vorming van hemoglobine, een onderdeel van de rode bloedcellen. Rode bloedcellen vervoeren zuurstof door ons lichaam. Vitamine D helpt bij de opname van calcium, belangrijk voor de groei en het behoud van stevige botten en sterke tanden. Haal je supplementen het liefst bij de natuurwinkel.

#5 Douche elke dag koud af
No way, denk je nu misschien. Maar koud afdouchen heeft zo zijn gezondheidsvoordelen. Jawel! Zo is het goed voor je huid en je haar, stimuleert het de bloedcirculatie en werkt het opwekkend. Ook is uit recent onderzoek zelfs gebleken dat koud afdouchen bijdraagt aan een sterker immuunsysteem. In een periode van ongeveer drie maanden werd van 3000 mensen bijgehouden wat wel of niet koud douchen met hun immuunsysteem deed. Van de groep die koud moest afdouchen, meldden maar liefst 29% minder mensen zich ziek tegenover de groep die niet koud douchten. Toch het proberen waard?

#6 Mediteer
Stress is ongezond. Dat weten we eigenlijk wel, maar hoe je zorgt dat stress niet de overhand krijgt is en blijft voor veel mensen een raadsel. Je hebt het nu eenmaal druk, je sociale leven loopt nu eenmaal over of je hebt het gewoon echt even moeilijk. Maar hoe ga je daar beter mee om? Meditatie is een geweldige manier om stress en algehele onrust de baas te worden. Door elke dag een paar minuten in stilte te zitten met je ogen dicht, je voeten op de grond en je handen op je schoot, maan je je hoofd als het ware tot stilte. Het vergt wat oefening en de ene keer zal het beter gaan dan de andere keer (non-stop gedachten die stiekem blijven opduiken), maar op de lange termijn zal je echt de vruchten ervan plukken.

Welke tips gebruik jij om de herfst door te komen?

Marushi
Marushi

Welkom op mijn blog, en wat leuk dat je dit artikel heb gelezen. Ik zou het fijn vinden als je een reactie achterlaat. Volg je me ook al op mijn andere kanalen?

Find me on: Web | Instagram | Facebook

23 Reacties

 1. shiva
  5 november 2019 / 15:25

  Ik hou niet zo van de kou haha. Ben blij als het weer zomer is! 😀

 2. 5 november 2019 / 16:22

  Ik eet gezond en ga dagelijks hardlopen. En dan hoop ik er verder maar het beste van!

 3. 5 november 2019 / 17:06

  Ik merk dat ik vooral net als in de zomer buiten moet blijven komen en dus met de fiets enzo moet blijven gaan als ik ergens moet zijn…. Het weer is misschien minder aangenaam, ik voel dat me dat beter doet dan minder buitenkomen als in de zomer….

 4. 5 november 2019 / 18:19

  nou ik kom alleen gezond de herfst door met mijn dikke vesten en elektrische bed haha 😉 hoe kouder het word het meer risico voor mij dus lekker binnen bij het kacheltje en bewegen doe ik wel in huis 😀

 5. 5 november 2019 / 18:41

  De meeste tips lukken me wel, maar koud afdouchen… Ik vind het de laatste tijd zo koud dat ik het liefst heel de dag onder mn dekentje zit haha. Als het weer iets aangenamer is, ga ik dat wel doen.

 6. 5 november 2019 / 19:30

  De enige die ik ga skippen is het koude douchen hihihi.. brrrrr
  Hier drink ik met grote hoeveelheden verse gemberthee, love it! Niet alleen om snel beter te worden bij een griepje maar ook gewoon omdat het gezond is..

  Die vitamines ga ik eens naar kijken! Handige tips meid 😀

 7. Anja
  5 november 2019 / 22:16

  Ik probeer wel eens kouder af te douchen, maar ik ben een grote koukleum, dus echt succesvol is dat hier nog niet.

 8. 6 november 2019 / 06:54

  Elke dag koud afdouchen doet mijn middelste zusje. Ze zegt dat het heerlijk is, maar het lijkt mij best heel onprettig.

 9. Jouvence
  6 november 2019 / 11:53

  Ik drink veel thee en slik extra vitaminen. Die groene smoothies vind ik niet zo, heb nog niet echt een lekker recept daarvoor gevonden.

 10. Eveline
  6 november 2019 / 22:13

  Goeie tips! Ik drink bijna elke dag wel een smoothie, dus dat gaat goed haha.

 11. 7 november 2019 / 00:07

  Ik drink veel thee en extra fruit is ook altijd goed. Het mag weer snel zomer worden !

 12. Mandy
  7 november 2019 / 12:08

  Leuke blog! Ik heb niet echt tips nodig ofzo want ik hou van de herfst! Vind het heerlijk om nu te wandelen, lekker bij de kachel zitten, dekentje, filmje er op, thee erbij, love this season!

 13. Kelsey
  7 november 2019 / 12:59

  Ik vind de herfst wel fijn, alleen die regen vind ik verschrikkelijk. En die koude douche sla ik ook over haha.

 14. 7 november 2019 / 14:42

  Handige tips! Ik heb zelf elk jaar last van een winterdip en dan moet ik hier ook op letten. Mediteren zie ik steeds vaker, daar ga ik me eens verder in verdiepen!
  Liefs,
  Elles

 15. 7 november 2019 / 15:40

  Dat water drinken vergeet ik dus regelmatig. Zo stom, want het is zo simpel!

 16. 7 november 2019 / 18:29

  Handige tips! Ik merk aan mezelf dat ik ieder jaar weer vergeet hoe hard de herfst aankomt als je de zomer bent gewend..

 17. ingrid
  8 november 2019 / 11:51

  lekker op de bank met een dekentje en netflix. heerlijk in de herfst

 18. 8 november 2019 / 13:22

  Wat een fijne tips. Vitamine d slik ik ook extra, maar dit doe ik uit voorzorg al. Wel helpt het om de somberheid wat weg te halen van de najaardip

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: