Een kind zonder broertjes of zusjes is maar zielig!

Een kind zonder broertjes of zusjes is maar zielig!

Een kind alleen is maar zielig, een kind is geen gezin. Hoe vaak heb ik deze stelling wel niet gehoord. Ja het is toch zielig maar een kind. Helemaal niemand om mee te spelen en geen broertjes of zusjes. Ik vind dit zo vette bullshit! Vandaag ga ik je vertellen waarom. Ik ben enigst kind in mijn gezin. Ik had geen broertjes of zusjes om mee te spelen, en die wou ik ook helemaal niet!

Okeej ik wou graag een oudere broer maar dat was technisch gezien niet mogelijk. Waarom ik geen broertjes of zusjes wou. Ik had heel veel vrienden en vriendinnetjes. Op een enkeling na hadden ze allemaal meerdere zusjes en broertjes. Vaak vonden ze dat verschrikkelijk! Ik hoorde alleen maar horror verhalen, vooral in een gezin met zusjes. Ze hadden vaak ruzie of irriteerde zich aan hun jongere of oudere familieleden. Ook was het er altijd druk. Ik was blij als ik weer naar huis ging waar het tenminste rustig was. Meestal verbeterde hun band wel naarmate ze ouder werden, maar soms ook niet.

Tot op de dag van vandaag ben ik blij dat ik geen zusjes of broertjes heb. Ik heb niet het gevoel dat ik iets in mijn jeugd gemist heb. Zelf wil ik wel graag meerdere kinderen. Ik vind het spannend en leuk om te zien op wie ze gaan lijken en hoe ze gaan worden. Maar ik zou niet meerdere kinderen nemen omdat ik het zielig vind voor Kenji. Zijn geluk en opvoeding hangt niet van broertjes en zusjes af.

Hieronder geef ik voor en nadelen weer uit mijn eigen perspectief en dat van vrienden en familie.

Een kind zonder broertjes of zusjes is maar zielig!

Enigst kind

Voordelen:

Als enigst kind heb je je ouders helemaal voor je zelf. Je hoeft niet hun aandacht te verdelen met je andere broertjes of zusjes. Jij staat altijd in het middelpunt. Geen jaloerse gedachtes, want ze houden alleen van jouw. Je wordt vast en zeker verwend omdat jij het enigste kind in het gezin ben. Mogelijkheid tot meer luxere dingen in het leven. Kinderen kosten veel geld. En of je nou een kind moet onderhouden of vier dat scheelt enorm. Dus met een kind hou je vaak meer geld over om “luxere” dingen te doen of “luxere” dingen te veroorloven.

Nadelen:

Ze zeggen dat kinderen die opgroeien zonder broertjes of zusjes niet kunnen delen, niet sociaal zijn, of erg verwend worden. Ik vind dat dit meer met het karakter te maken heeft. Ik ben zelf echt gruwelijk verwend door mijn familie, maar dat heeft mij niet tot een incompetent persoon gemaakt. Wat wel zou kunnen zijn is dat kinderen eenzamer zijn. Met een broertje of zusje is er altijd wel iemand om mee te spelen of te praten. Als jouw kind moeilijk sociale contacten kan leggen, dan is het al weer lastiger om vriendjes te maken.

Een kind zonder broertjes of zusjes is maar zielig!

Broertjes & Zusjes

voordelen:

Er is altijd iemand om mee te spelen, je bent nooit alleen. Je hebt een hechte band met je familieleden en je kan ook altijd bij iemand terecht om te praten, en jullie staan voor elkaar klaar. In het gezin met meerdere kinderen is het meestal druk en kunnen er ook conflicten ontstaan. Hier leer je dan al op jonge leeftijd mee om te gaan. En mocht in de toekomst je ouders overlijden dan heb je naast je gezin elkaar nog als familie.

nadelen:

Een broer of zus hebben betekend niet automatisch dat je er een goeie band mee hebt. Soms klikt het niet en hebben jullie daarom veel ruzie, wat weer voor stress zorgt in het gezin. Je kan jaloers zijn op je broer of zus om wat voor reden dan ook. Het gevoel hebben dat je ouders hem/haar voortrekken of meer van hem/haar houden. Je moet dingen met elkaar delen.

Zo zie je maar weer dat beide kanten voor en nadelen hebben. Iedereen ervaart dit ook anders, dat kan en mag uiteraard. Maar om nou te beweren dat kinderen zonder broertjes en zusjes zielig zijn vind ik een beetje bekrompen. Maar dat is MIJN mening.

Een kind alleen is zielig! Wat vinden jullie van deze stelling?

Marushi
Marushi

Welkom op mijn blog, en wat leuk dat je dit artikel heb gelezen. Ik zou het fijn vinden als je een reactie achterlaat. Volg je me ook al op mijn andere kanalen?

Find me on: Web | Instagram | Facebook

21 Reacties

 1. 20 november 2019 / 10:25

  ik vind er niks zieligs aan. kwa opvoeding voor de ouders met meerdere kinderen is anders en drukker maar voor het kind zelf lijkt het mij niks uit te maken. ik ben als alleenstaand kind opgevoed omdat mijn broer 16 jaar ouder is, enige nadeel bij mij is dat is vreselijk verwent werd en daar nu nog last van heb hahah
  rachel onlangs geplaatst…En dan belt je arts… #VLOGMy Profile

 2. 20 november 2019 / 10:32

  Onzin. Net als die stelling dat je – als je een kind hebt – een stel met een kind bent en pas met twee kinderen een gezin. Kan ik mij wild aan ergeren dat soort uitspraken. Ik ben enig kind geweest tot aan mijn zeventiende en het heeft nooit betekend dat ik mij ‘alleen’ heb gevoeld. Het is maar hoe je ermee om gaat. Iedereen moet het voor zich weten. Of het nu een bewuste keuze is of niet (dat kan ook nog en dan is het helemaal kwetsend een opmerking als: “Het is zo zielig”). Ik geloof in leven en laten leven. Andere mensen zouden zich wat meer met zichzelf en wat minder met een ander moeten bezighouden denk ik dan. Of ben ik nu wat ‘harsh’?
  Rory onlangs geplaatst…Suggesties voor Sint en Kerst: wat springt er uit dit jaar?My Profile

  • Marushi
   Auteur
   20 november 2019 / 20:00

   Ik ben het helemaal met je eens! Zeker weten niet “harsh”. Natuurlijk heeft iedereen een eigen mening over onderwerpen. Maar als mensen zeggen dat een kind geen gezin is of zielig omdat ze geen broertjes of zusjes hebben om mee te spelen vind ik echt apart! Ik had bussen vol vriendjes en vriendinnetjes ik heb niks gemist van mijn jeugd of opvoeding omdat ik in mijn eentje was 😛
   Marushi onlangs geplaatst…Een kind zonder broertjes of zusjes is maar zielig!My Profile

 3. 20 november 2019 / 10:53

  Nee, natuurlijk is dat niet zielig! Het heeft voordelen en nadelen, en ik vind het volledig aan de ouders liggen om te kiezen hoe ze hun gezin opbouwen!

  • Marushi
   Auteur
   20 november 2019 / 20:02

   Ja natuurlijk het kan best dat sommige kinderen zich alleen voelen. En zoals ik al in mijn blog schreef zit er aan alles voor en nadelen aan. Maar om nou te gaan generaliseren en zeggen dat kinderen zonder broertjes of zusjes ALTIJD eenzaam of zielig zijn, of wat dan ook vind ik een beetje overdreven 🙂
   Marushi onlangs geplaatst…Een kind zonder broertjes of zusjes is maar zielig!My Profile

 4. shiva
  20 november 2019 / 20:07

  Niet zielig, het heeft zijn voor en nadelen. Ik ben zelf enigst kind maar vond het zelf altijd prima.

 5. Kelsey
  21 november 2019 / 11:28

  Ik ben het met je eens dat het allebei voor en nadelen heeft. Maar om een kind alleen nu zielig te noemen daar ben ik het dan niet mee eens.

 6. Frederique
  22 november 2019 / 14:37

  Ja ik ben ook enigst kind. Tenminste soort van maar dat is een lang verhaal. Ik vond het gezellig en leuk en wilde (net als jij) een grotere broer en verder niets (die kreeg ik overigens wel soort van maar dat hoort bij het lange verhaal haha). Uiteindelijk heb ik best wat halfjes maar ik ben alleen opgegroeid in huis en dat vond ik heerlijk.

 7. 24 november 2019 / 11:15

  Een enig kind vind ik niet zielig. Wij wilden graag een broertje of zusje hebben zodat ze later (als wij er niet meer zijn) elkaar nog zouden hebben.
  Eline onlangs geplaatst…Speelbos ‘De slierberg’My Profile

 8. Mandy
  24 november 2019 / 23:31

  Ik vind enigste kind niet zielig! Ik heb dan zelf een zus maar daar heb ik al bijna 1,5 jaar geen contact meer mee, dat soort ellende had je niet als ik enigste kind was maar ik heb ook leuke tijden met mn zus gehad en dat mis je dan wel als je alleen bent

 9. 27 november 2019 / 22:55

  Ik zelf kom uit een gezin van 7. Ik zelf heb nooit van alles kunnen krijgen of mogen doen omdat der helaas geen geld voor was. Ik zelf heb der voor gekozen voor 1 kindje, gewoonweg omdat het al 2-jaar en half heeft geduurd tegen wanneer ik mijn zoontje had. Door medische rede dan wel. Maar ik was super blij dat ik dan toch een super lieve zoon heb dat ik alles kan geven wat hij graag wil doen. Hij doe aan dansles en volgende jaar ga hij op tekenles omdat het in hem zit. Maar moest ik nog een kind hebben gehad zou deze allemaal niet lukken, mee dat alles super duur is in België. En nee, mijn kind is niet eenzaam en hij heeft ook geen behoefte aan een zus of een broer. Hij heeft zo een grote familie en vrienden rond hem dat hij dat helemaal niet hoeft te zijn. Soms vragen vrienden van, alle en nu nog een kindje. Dat ik dan zeggen van, nee ik wil geen tweede. En tis dan ook een super groot leeftijdverschil tussen dat van mijn zoon. Mijn man is zelf al in de 40. Hij zelf voelt hem der al oud voor om nog eentje te maken.
  Heidi onlangs geplaatst…Ik stelt je voor aan Laura van Laura noella .My Profile

  • Marushi
   Auteur
   28 november 2019 / 11:36

   Ja precies! Elk gezin is anders, broertjes, zusjes of enigst kind. Mensen moeten andere mensen gewoon in de waarde laten! En iedereen mag zijn eigen mening hebben natuurlijk. Maar ze begrijpen niet dat ze hiermee ook mensen kunnen kwetsen. Een kind is ook prima! 😉

 10. 2 december 2019 / 01:30

  Mijn ervaring is dat het erg afhankelijk is van het gedrag van de ouders. Ik ken eigenlijk geen bijzonder verwende of sociaal achtergestelde alleenstaande kinderen, want de meeste ouders zorgen er vanaf het begin voor dat dit niet gebeurt. Wat mij echter wel op valt, is dat sommige alleenstaande kinderen zeer goed beschermd worden door hun ouders en daarom vaak niet zo onafhankelijk zijn of er meer voor moeten vechten. Maar dat geld natuurlijk niet voor alle alleenstaande kinderen ook dit is goed voor te zijn door er bewust mee om te gaa.
  Koen onlangs geplaatst…Tiny House met gezinMy Profile

 11. 28 januari 2020 / 12:15

  Mijn oma zei vroeger: Eén kind is geen kind. Dat kan je tegenwoordig niet meer zeggen natuurlijk. Ik werd zelf gek van mijn focus op 1 kind en ben achteraf blij dat ik het kan verspreiden onder drie. Dat is natuurlijk niet iedereen gegeven

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: