5 tips om jouw kat uit de kerstboom te houden!

5 tips om jouw kat uit de kerstboom te houden!

Wat is het toch met katten en kerstbomen? Ja het glinstert, het knispert, het geeft licht. Waarom kunnen ze het niet gewoon met rust laten? Ik weet nog het eerste jaar dat ik kerst vierde met mijn twee katjes. Ik had een kunstboom die nog in elkaar gezet moest worden. Al gauw zaten mijn twee donderstenen in de doos al kauwend op de kerstboom. Eenmaal opgezet bleven ze er rondjes omheen lopen.

Toen begon ik met versieren, als eerste gingen de lichtjes erin. Nou geloof me dat is gewoon een heel gevecht om kerstverlichting uit elkaar te halen en twee katten die ermee willen touwtje springen. Al uitgeput waren de lichtjes uit elkaar en in de boom gezet. Toen kwamen de slingers. Twee paar grote ogen keken me aan en begonnen op de slingers af te rennen. Ik heb ze maar snel de boom in gegooid en de katten uit de boom getrokken.

Op dat moment zag de boom er netjes uit, nu nog de ballen. Ik had drie plastic dozen met goudkleurige ballen. En het waren echt prachtige kerstballen, in alle vormen en maten. Kleintjes, grote, engeltjes, vogeltjes, glitter, glamour etc. Ik had twee dozen naast mij op elkaar staan terwijl ik de boom aan het versieren was. Opeens hoorde ik een harde knal, gevolgd door menig andere hoge knalletjes! Een van mijn katten was in de bovenste doos gesprongen, geschrokken en er weer eruit gesprongen. Tientallen ballen kapot, ik was eerst heel boos en schreeuwde naar mijn kat dat hij een idioot was haha.

Gelukkig ging dat al snel over en realiseerde ik me dat de katten gewoon nieuwsgierig waren. Het waren nog baby’s en dit hadden ze nog nooit meegemaakt. Gelukkig had hij niks. De volgende dagen vond ik menig kerstbal op de grond gebroken of nog heel. Toen het januari was kwam ik nog steeds kerstballen onder mijn meubels tegen. Ze hadden er flink mee lopen spelen. Een lesje dat ik hiervan geleerd heb is, ik neem geen glazen ballen meer!

5 tips om jouw kat uit de kerstboom te houden!

De afgelopen jaren heb ik dus het een en ander veranderd aan het hele kerstgebeuren omdat ik zelf katten heb. Deze tips kan ik je meegeven voor de kerstboom als je katten heb!

5 Tips voor als je kat gek is op de kerstboom

 1. Kies een strategische plek waar de kat niet zo snel bij kan, en zet de boom goed vast. Dus niet in de buurt van kastjes, bank etc. Want dan geef je de kat een opstapje om zo in de boom te komen.
 2. Gebruik alleen maar veilige decoratie. liever geen breekbare dingen en geen lintjes of engelenhaar. Glinsterende decoraties trekken vaak de aandacht. Wil je ze toch graag in de boom, hang ze dan zo hoog mogelijk. Dit geldt ook voor breekbare versieringen.
 3. Bedek de stam met aluminiumfolie, zodat de kat niet van onderaf in de kerstboom kan klimmen. hier hebben de meeste katten namelijk een hekel aan.
 4. Katten vinden de geur van citroen of sinaasappel niet zo lekker. Je kan een citroen of sinaasappel open snijden en een kruidnagel in het midden plaatsen. Zet dit dan in de pot waar de kerstboom staat, en de kat zal minder snel geneigd zijn om in de buurt van de kerstboom te komen.
 5. Er zijn bepaalde producten om de boom onaantrekkelijk te maken. Een daarvan is de Beaphar Keep Off spray: deze spray heeft voor katten een onaangename geur.

Dit is de zesde jaar dat de katten een kerstboom meemaken, en over het algemeen zijn ze nu behoorlijk rustig. Ja, af en toe hoor ik wel geknisper en dan zit er weer een op de kerstboom te kauwen. Soms vind ik in de ochtend wel een kerstbal op de grond, daar hebben ze ‘s nachts mee lopen spelen. Dan troost ik mezelf maar dat het altijd erger kan, zoals in dit filmpje hieronder haha enjoy!

Heeft jouw kat interesse in de kerstboom?

Marushi
Marushi

Welkom op mijn blog, en wat leuk dat je dit artikel heb gelezen. Ik zou het fijn vinden als je een reactie achterlaat. Volg je me ook al op mijn andere kanalen?

Find me on: Web | Instagram | Facebook

20 Reacties

 1. 2 december 2019 / 08:05

  Ik heb al jaren geen kerstboom meer opgezet om deze reden. Maar vanavond gaan we toch weer een poging wagen. Ben echt benieuwd wat ze ermee doet nu ze ouder is. Maar jouw tips neem ik alvast mee! 🙂

 2. 2 december 2019 / 11:03

  toen wij nog katten hadden waren ze zeiknat als de boom op stond want ik ging ze gewoon achterna met de plantenspuit en daarna hebben ze altijd met een grote boog om de boom heen gelopen

 3. 2 december 2019 / 11:04

  Absoluut! Vorig jaar was het eerste jaar met de kat en we waren heel benieuwd en het leek hel goed te gaan maar ineens lag hij er lang uit in te chillen 🙂 Echt veel ballen zijn er vorig jaar niet uit gegaan ( we hebben alleen plastic ballen) en ben wel weer benieuwd dit haar. Goede tips trouwens, die kan ik mooi gebruiken.

 4. 2 december 2019 / 11:23

  Wat een goede tips. Wij hebben een kat die houdt er ook van om op kerstbomen te klimmen.

 5. 2 december 2019 / 11:34

  Ik heb zelf geen kat, maar ik weet dat ze het liefst helemaal bovenin klimmen haha! Het ziet er toch ook heel interessant uit allemaal 😉

 6. 2 december 2019 / 11:49

  Handig tips! Wij hebben zelf geen kat, heb dus geen last van. Goed om te weten

 7. 2 december 2019 / 13:04

  Ondanks dat we geen katten hebben, vind ik dit onwijs handige tips! Mocht ik mensen horen die tips willen, verwijs ik ze graag door naar dit artikel 😀

 8. 2 december 2019 / 14:41

  Ik heb wel katten, maar geen kerstboom….
  het ene heeft nochtans niets met het andere te maken.

  Toen ik wel nog kerstbomen probeerde te zetten, keken ze er ook amper naar om om eerlijk te zijn. Altijd geluk gehad op dat vlak waarschijnlijk, geen idee. Eronder gaan liggen daarentegen: een voor een. Was best nog mooi eigenlijk!

 9. Frederique
  2 december 2019 / 19:28

  Ugh ja elk jaar sneuvelen er kerstballen bij ons. Ik ga dit jaar wel de aluminiumfolie-truc proberen, had er zelf niet aan gedacht. Sinaasappels doe ik wel al en ik koop nu voornamelijk onbreekbare kerstversiering.

 10. 3 december 2019 / 09:38

  Onze kat heeft er gelukkig nooit naar om gekeken. Dus wij kunnen gewoon veilig de kerstboom neerzetten 🙂

 11. ingrid
  3 december 2019 / 13:25

  dat lijkt me best lastig. wij hebben twee konijnen maar die zitten gelukkig buiteb

 12. 3 december 2019 / 23:19

  Wij hadden vroeger ook een kat die niet van de kerstboom weg kon blijven – nu heb ik spijtig genoeg geen kat meer – anderzijds is mijn boom nu wel veilig 🙂

 13. 7 december 2019 / 13:03

  Goeie tips.
  Op het moment heb ik geen katten in huis of als huisdier.

 14. Eveline
  12 december 2019 / 20:04

  Dat filmpje! Te grappig haha, gelukkig hebben wij geen kat, dus ook niet dat probleem.

 15. 24 februari 2020 / 13:03

  Hahaha… super herkenbaar. Bij ons zijn ook heel wat kerstballen gesneuveld in de loop der jaren. Ook cadeaupapier valt altijd erg in de smaak. Zal deze tips volgend jaar eens uitproberen.
  Rene | DaaromBenIkBlut onlangs geplaatst…Waterbak Kat met 3D VisMy Profile

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: