Handige tips tegen die vervelende winter dip!

Handige tips tegen die vervelende winter dip!

Ik ben zelf meer een zomer persoon, noem mij maar een zonaanbidster! Maar toch vind ik de winter ook wel wat hebben. Het enige mindere vind ik wel dat ik ook een van de vele ben die erg vatbaar is voor een winterdip. Die donkere dagen, kou, weinig zonlicht en voorlopig geen vooruitzicht op warm weer.Als je vatbaar bent voor de winterdip dan zorgen deze omstandigheden ervoor dat je je moe, neerslachtig en futloos voelt. Je hebt daadwerkelijk de neiging om je als een beer terug te trekken en een winterslaap te houden.

De laatste tijd voel ik dat het toch weer een beetje erin in geslopen. Ik heb echt duizenden ideeën voor mijn blog, alleen heb ik de energie niet om er wat mee te doen. Ik werk parttime, en de vrije dagen die ik heb gebruik ik om verplichtingen na te komen, of om het huis schoon te maken, of met Kenji leuke dingen doen. Dan zit ik in de avond achter mijn computer met een idee, maar er komt niets uit. Ik voel me zo moe en futloos dat ik eigenlijk gewoon gelijk mijn bed in wilt duiken. Toch zijn er veel dingen die je kunt doen om je winterdip te voorkomen, of in ieder geval minder erg te maken. Hieronder vind je een paar simpele tips om je winterdipje te verminderen.

Handige tips tegen die vervelende winter dip!

10 Anti-winterdip tips:

» Misschien soms niet altijd even haalbaar maar breng veel tijd door in de buitenlucht, en het liefst zo snel mogelijk in het eerste daglicht. Het licht in de ochtend bevat relatief veel blauw, en dat helpt je om lekker wakker te worden. Zorg sowieso dat je ‘s ochtends wordt blootgesteld aan veel licht.

» Mocht je in deze maanden wat extra centjes over hebben ga dan eens af en toe onder de zonnebank! Door de UV-B straling maakt je lichaam extra vitamine D aan. Extra vitamine D verlaagt de kans op depressies, en van de zonnebank  krijg je ook nog eens een mooi kleurtje!

» Probeer wat gezonder te eten, lekker veel groenten en weinig suiker. Eet een paar keer per week vis, of slik omega 3.

» Schrijf elke dag drie dingen op waarvoor je die dag dankbaar bent. Door een positieve stemming vast te houden geef je die dip geen kans!

» Met dit koude weer wil ik het liefst binnenblijven en lekker achter de tv/computer kruipen. Maar onderhoud je sociale contacten! Ga leuke dingen met je vriendinnen doen! Je voelt je ook altijd fijner als je iets heb waar je naar uit kan kijken. En gezelligheid en positiviteit brengen je mood weer omhoog!

» Probeer overdag veel te sporten. Je zit er eerst misschien tegen op, maar als je eenmaal bent geweest voel je zo veel energie. Je kan bijvoorbeeld gaan hardlopen of fietsen. Of misschien is een boswandeling meer jouw ding? Probeer gewoon veel buiten te zijn, om wat meer licht mee te pakken.

» Laat je dip niet de overhand krijgen! Praat met je familie of vrienden als je even niet lekker in je vel zit. En laat hun begrijpen waarom je af en toe futloos en wat chagrijniger ben. Want iedereen heeft op zijn tijd wel eens een dipje.

» Vergeet je vitaminen niet! Slik je multivitamine, en slik vitamine D (zonlicht in een potje!).

» Haal daglicht binnen in je huis en op je werkplek. Je heb in deze periode minder zonlicht dus probeer elk zonnestraaltje binnen te halen.

» Voel je je toch een beetje somber? Kruip dan lekker in bed en doe een powernapje. Door even te slapen, laad je jezelf weer op. En het is goed voor je huid! Maak het dutje alleen niet langer dan een halfuur. Als je te lang slaapt, raakt je systeem in de war waardoor je ’s avonds minder goed kunt slapen.

Heb jij weleens last gehad van een winterdip?

Marushi
Marushi

Welkom op mijn blog, en wat leuk dat je dit artikel heb gelezen. Ik zou het fijn vinden als je een reactie achterlaat. Volg je me ook al op mijn andere kanalen?

Find me on: Web | Instagram | Facebook

22 Reacties

 1. 5 december 2019 / 08:51

  Dip vind ik een groot woord voor mezelf, maar ik voel zeker wel verschil met de zomer. Met de kortere donkere dagen heb ik veel minder energie.
  Jenn onlangs geplaatst…Van Curves naar Basic FitMy Profile

 2. 8 december 2019 / 09:47

  je hebt prachtige tips geschreven. een tipje van mij, wat vroeger gaan slapen helpt ook om de dag positief te starten of doe eens medidatie. Die helpen echt bij mij.

 3. shiva
  8 december 2019 / 22:09

  Leuke tips ik zal ze in me achterhoofd bewaren, zullen vast een keer van pas komen!

 4. 9 december 2019 / 10:08

  ik heb hem elk jaar maar probeer dan gewoon even mijn zinnen te verzetten en ga gewoon dingen doen, of ik het leuk vind of niet haha. meestal als ik dan iets onderneem dan heb ik het reuze naar mijn zin en dus blij dat ik het gedaan heb 😉

 5. 9 december 2019 / 11:10

  Thnx voor de tips!! Met een huisdier dat naar buiten moet ben je eveneens verplicht om lekker wat tijd in de buitenlucht door te brengen. Het enige leuke aan de winter, vind ik de wintersport hahaha.
  Deborah onlangs geplaatst…Altijd makkelijker dan je denkt…My Profile

 6. 9 december 2019 / 11:25

  Vroeger ging ik tijdens grijze winterdagen wel eens naar de zonnebank, en dat deed écht deugd. Jammer dat het zo slecht is voor je huid!

 7. 9 december 2019 / 20:22

  Ik ben ook totaal geen wintermens. Slik nu ook extra vitamines idd. Handige tips verder!

 8. 10 december 2019 / 07:06

  Eigenlijk zelden. Hoogstens vind ik januari nogal een lege troosteloze maand.

 9. 10 december 2019 / 07:59

  Ik heb hier al last van, van zodra het donker is als ik wakker word en donker als ik naar huis ga na het werk, heb ik ervan. Dan ben ik heel emotioneel. Als er dan wat stress bij komt, voel ik mij down. ? Ik wou dat ik overdag wat meer naar buiten kon maar zit vast in het kantoor. Ik hou van de zon, dan voel ik mij honderd keer beter.

 10. 11 december 2019 / 13:16

  ik heb helaas ook in de zomer vaak een dip (OCP stoornis). maar inderdaad, ik slik mijn viamines, probeer lekker te wandelen in de buitenlucht en doe soms een powernapje
  Kiki onlangs geplaatst…Kunstplanten: tussen kunst en kitsch?My Profile

 11. Eveline
  12 december 2019 / 20:03

  Goeie tips heb je gegeven! Heb er zelf gelukkig nooit echt last van.

 12. Frederique
  12 december 2019 / 20:22

  Ik heb hele lage vit D maar had er nooit aan gedacht om naar de zonnebank te gaan. Goede tip!

 13. Mieke | Miek's Mind
  13 december 2019 / 08:06

  Ik moet zeggen dat ik helemaal geen winter dip heb omdat ik juist uitkijk naar de feestdagen. De zonnebank etc doe ik allemaal niet, welke extra vitaminen slikken (d in de maand)

 14. Kelsey
  21 december 2019 / 12:55

  Fijne tips heb je gegeven! Heb er zelf dit jaar gelukkig niet zo veel last van.

 15. Caroline
  27 december 2019 / 10:29

  Zelf heb ik geen last van een seizoensdip, ik houd juist zo van de afwisseling en charme van elk nieuw jaargetijde. Deze tips zijn vast handig voor mensen die wel last hebben van de winterdip.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: