10 tips om oud & nieuw ook leuk voor je katten te maken.

10 tips om oud & nieuw ook leuk voor je katten te maken.

Vuurwerk tijdens en rondom Oud & Nieuw is een verschrikkelijke periode voor dieren, zo ook voor de kat. De meeste katten zijn erg bang en als eigenaar zit je met je handen in het haar. Mijn katten zijn zichzelf de hele dag aan het verstoppen. Zo zielig, ze zitten gewoon echt niet lekker in hun vel door alle knallen van buiten.

En mijn katten komen niet eens buiten. Dus hoe zullen de katten het vinden die buiten op straat zwerven. Iedereen is vrij in zijn eigen keuze of ze hun kat wel of niet buiten laten. Maar ik zou ze zeker vroeg van tevoren binnen houden. Niet alleen heb je de kans dat je kat wegloopt omdat hij misschien schrikt van de knallen. Maar je hoort ook steeds meer afgrijselijke verhalen van dierenmishandeling met katten.

10 tips om oud & nieuw ook leuk voor je katten te maken.

Maar wat kan je nu zoal doen voor je kat tijdens de jaarwisseling, maar ook de dagen ervoor als sommige mensen toch al stiekem vuurwerk afsteken? Anouk van All About Kats kwam met deze handige tips voor katten eigenaars.

 • 1. Bied je kat voldoende verstopplekjes, zowel hoge als lage plekjes. Dit zijn plekjes waar je kat zich veilig kan voelen. Ze ziet jou in ieder geval niet vanuit dit plekje. Belangrijk dat jij haar nooit stoort (lees: bezoekt) als ze zich verstopt in dit plekje. Dit plekje is alleen voor haar.

 • 2. Sluit de gordijnen in alle ruimtes waar je kat kan komen zodat zij de lichtflitsen van het vuurwerk niet ziet.

 • 3. Biedt eten en drinken aan in de buurt of indien mogelijk in het verstop plekje. Je kan een hele grote doos halen, een gat er in maken en daar binnen eten, drinken en een warm plekje zetten.

 • 4. Biedt eten, drinken en een extra kattenbak aan in de buurt van het favoriete verstop plekje van je kat. Ps: ga niet de huidige kattenbak(ken) verplaatsen van de vaste plek, maar schaf een nieuwe (liefst een open) bak aan

 • 5. Zet de tv op stil als het 12 uur is. De meeste zenders zenden namelijk het nationale vuurwerk uit en dat zal je kat alleen nog maar banger maken.

 • 6. Indien mogelijk hou je kat op 31 december binnen door het kattenluik af te sluiten. Plak een stuk karton over het luik zodat het voor je kat duidelijk is dat het luik tijdelijk afgesloten is. Lukt het je niet om je kat binnen te houden (bijv. Als je een zwerfkat huisvesting hebt), biedt haar dan een veilige plek aan in je tuin zoals bijvoorbeeld een konijnenhok gevuld met strooi, eten, drinken.

 • 7. Je kan een cd met rustige muziek op zetten om het geluid van vuurwerk om tijdens de jaarwisseling te dempen. Let op met radio want daar laten ze soms ook vuurwerk knallen horen!

 • 8. Laat je kat haar eigen gang gaan en ga niet naar haar toe om haar te troosten als je ziet dat ze bang wordt. Elke vorm van aandacht aan je kat is een bevestiging van haar gevoel en zal haar uiteindelijk alleen maar banger maken (op langere termijn). Komt je kat uit zichzelf naar je toe, geef haar dan je hand en laat haar met haar kin tegen je hand aanwrijven. Aai haar niet zelf, maar laat het contact volledig vanuit haar aankomen.

 • 9. Voor de extreem bange katten kan je, in overleg met de dierenarts en na een grondig algemeen onderzoek, besluiten om je kat voor 1 avond tijdens de jaarwisseling Alprazolam te geven. Dit middel remt bepaalde prikkels af in de hersenen zodat gevoelens van angst, spanning en rusteloosheid afnemen. Let op: als je dit middel geeft dan doe je dat niet i.p.v. de overige tips maar juist in combinatie met mijn overige tips. Medicatie is het uiterste middel waar je aan moet denken en zet je eigenlijk alleen maar in als je kat extreem bang is, ondanks de door jou aangeboden verstop plekjes e.d.

 • 10. Jouw gedrag als eigenaar heeft ook effect op de gemoedstoestand van je kat. Als jij je ‘normaal’ gedraagt geeft dat je kat meer rust dan wanneer je elke 10 minuten bij je kat gaat kijken of ze wel ok is.. hanteer je dagelijkse routines zoveel mogelijk gedurende oud & nieuw.

Heel veel succes met deze tips!

10 tips om oud & nieuw ook leuk voor je katten te maken.

Zijn jouw huisdieren bang voor vuurwerk?

Marushi
Marushi

Welkom op mijn blog, en wat leuk dat je dit artikel heb gelezen. Ik zou het fijn vinden als je een reactie achterlaat. Volg je me ook al op mijn andere kanalen?

Find me on: Web | Instagram | Facebook

16 Reacties

 1. Kelsey
  27 december 2019 / 09:21

  Hele handige tips heb je gegeven! Ik heb zelf geen katten maar mijn moeder wel. Zal deze tips ook even doorgeven.

 2. Caroline
  27 december 2019 / 10:13

  Vreselijk al dat consumenten vuurwerk, heb er zo’n ontzettende hekel aan. Goed dat je hier tips voor katten belicht, al die arme dieren hebben het al zwaar genoeg met dat onnodige en zinloze geknal!

 3. Jouvence
  28 december 2019 / 15:25

  Handige tips geef je! Ik walg van die berichten over mishandeling die af en toe voorbij komen.. Mijn katten komen ook niet buiten, 3 van de 5 schrikken binnen al van de knallen buiten. Wij zetten wat muziek altijd zachtjes aan.

 4. shiva
  28 december 2019 / 22:31

  Fijne tips, ik heb zelf geen huisdieren maar ik zal ze onthouden voor wanneer ik een keer op bezoek ga 😀

 5. 29 december 2019 / 11:17

  toen wij nog katten hadden besteden wij er niet al teveel aandacht aan.. onze katten gingen gewoon op bed liggen en verder niet, die vonden het allemaal prima zolang ze niet naar buiten hoefde

 6. 29 december 2019 / 11:58

  Voor mijn kat gebruik ik rond de jaarwisseling altijd Feliway. Dat geeft haar een veilig gevoel, waardoor ze de jaarwisseling redelijk goed doorkomt. Ook krijgt ze een portie natvoer, zodat ik zeker weet dat ze voldoende eten en vooral vocht binnen heeft (stresskatje dat gevoelig is voor blaasontstekingen).

 7. 29 december 2019 / 13:07

  Goede hips. Ik ben geen fan van vuurwerk nooit geweest. Ik denk dan altijd aan de diertjes.

 8. 30 december 2019 / 08:18

  dankjewel voor deze fijne tips. Mijn katten zijn alle twee best bang voor vuurwerk, waarvan Lola het ergst.
  Ik ga dit jaar proberen om een mengseltje met relaxing oliën in de diffuser te doen, kijken of dat enigszins helpt.

 9. 30 december 2019 / 10:39

  Mijn honden houden er ook niet van! Dus een aantal tips kan ik wel gebruiken.

 10. 31 december 2019 / 07:12

  Met onze Trixie valt het gelukkig redelijk mee. Maar we houden haar wel binnen. Ze schieten hier op het platteland graag deksels van melkbussen, en dat maakt een enorme herrie.

 11. 31 december 2019 / 15:59

  Heel fijn dit artikel, dank je voor het delen. Ik zet altijd meditatie muziek op voor katten die volop te vinden zijn op internet. Dat werkt wel een beetje.

 12. 2 januari 2020 / 18:53

  Ik vind vuurwerk zelfs eng. Laat staan die diertjes

 13. 4 januari 2020 / 01:22

  Ik ben ook altijd op mijn hoede als er vuurwerk is, want ik heb zo eens een stukje op mijn kleding gehad dat nog aan het branden was 😮

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: