5 tips om jouw maandagochtend zo fijn mogelijk te starten

maandagochtend

De maandagochtenden. Het weekend is vaak rustig, je hoeft niet telkens op de klok te kijken en kunt je dag invullen aan de hand van jouw gevoel en behoeften. Heerlijk vind ik dat! Dit zorgt er helaas wel voor dat het moeilijker wordt om de maandagochtend je bed uit te komen. Energiek de deur uit te gaan en te zorgen dat alles weer op rolletjes verloopt. Vandaag wil ik je vijf tips geven, zodat jij ook die maandagochtend zo fijn mogelijk kunt starten!

Natuurlijk gelden deze tips niet alleen voor de maandagochtend. Maar op maandagochtenden kun je dit soort tips wel het beste gebruiken. In een weekend leef je namelijk toch anders. Je gaat misschien wat later naar bed, je blijft langer in je bed liggen, je eetpatroon is misschien wat anders en luie zondagen zitten er ook genoeg bij. Het is daarom belangrijk dat je er alles aan doet om de maandag weer zo goed mogelijk in je ritme te komen, om de week weer goed door te komen. Ikzelf probeer de volgende tips zoveel mogelijk toe te passen de gehele week. Zowel doordeweeks als in het weekend. Ik vind het namelijk fijn om ritme te hebben. Maar het zorgt er iedere dag voor dat je ochtend fijn en soepel verloopt. Oké, let’s go naar de tips!

1. Een reden om uit bed te komen

Er zijn voldoende momenten waarop ik echt niet in de ochtend mijn bed uit wil komen. Ik wil het liefst nog langer blijven liggen. Snoozen tot het laatste moment en ik kan echt géén reden verzinnen om uit mijn bed te komen. Ik bedenk op die momenten zelfs redenen om nog langer in bed te blijven liggen. Ik ga morgen wel sporten, in plaats van vandaag, dan blijf ik nu langer liggen. En zo verzin ik er een heleboel.

Het is voor mij daarom belangrijk om een reden te bedenken waarom ik wel uit bed moet komen of juist uit bed wil springen! Ik zorg dat ik mijn favoriete ontbijtje al zo ver mogelijk klaar heb gemaakt, zodat ik uit bed wil springen om aan mijn ontbijt te beginnen. In de avond kan ik uitkijken naar dat ontbijt en daarom wil ik graag mijn bed uit in de ochtend.

2. Een ochtendroutine

Er is niets fijner dan een ochtendroutine, zowel doordeweeks als in de weekenden. Ik vind het heel fijn om een ochtendroutine te hebben, waarbij ik langzaam wakker kan worden. Wanneer je volgens een routine werkt, waarin jij nog rustig kunt opstarten, kunt genieten van je favoriete ontbijt en iets kunt doen wat jij fijn vind ik de ochtend (een boek lezen, mediteren, een stuk wandelen of uitgebreid douchen), is het helemaal niet zo erg om ‘s ochtends uit je bed te komen.

Jouw ochtendroutine kun je daarnaast helemaal invullen naar jouw behoeften, en het is belangrijk dat je daar echt de tijd voor neemt. Ik sta zelfs eerder op zodat ik mijn routine kan doorlopen en de tijd neem om even te lezen. Lekker te genieten van mijn ontbijt en uitgebreid mijn make-up te doen. Zo vind ik het ook niet erg om vroeg mijn bed uit te moeten, zolang ik maar die tijd voor mijzelf heb.

maandagochtend

3. Neem de tijd in de ochtend

Er is niets zo vervelend als jezelf verslapen of echt te wachten met je bed uitkomen tot het laatste moment. Het is belangrijk om de tijd te nemen in de ochtend. Ik vertelde het net over mijn ochtendroutine. Ik neem tijd om de dingen te doen. Wanneer je de ochtend gehaast start, merk je dat je hier de hele dag last van hebt. Wanneer je in de ochtend al de tijd neemt om wakker te worden en een douche te nemen, merk je dat je hier profijt van hebt.

Je hoeft geen ochtendroutine te hebben waarin je gaat lezen of een stuk gaat wandelen. Je kunt er ook voor kiezen om je wekker op tijd te zetten, zodat je ook de tijd hebt om te snoozen of rustig wakker te worden en niet direct je bed uit hoeft te springen. Ik vind het hierin heel erg belangrijk dat je naar jezelf luistert, en kijkt wat jij fijn vind in de ochtend.

4. Voorbereiding

Voorbereiding is echt de key, ik ben zelfs van mening dat dit voor alles geldt. Zorg ervoor dat het huis op zondagavond is opgeruimd. De lunch voor maandag al is voorbereid. Je kleding klaarligt en je tas is ingepakt, zodat je je hier niet meer druk om hoeft te maken in de ochtend. Zo heb ik ooit de hele maandagochtend lopen zoeken naar mijn portemonnee, omdat ik het weekend een andere tas bij had. Je begint je dag al verkeerd, omdat je de voorbereiding van de avond mist. Nu zorg ik dat al mijn spullen al in mijn tas zitten en ik deze simpelweg hoef te pakken en de deur uit kan lopen.

5. Weet wat je te wachten staat

De allerlaatste tip en een tip die ik zelf ook heel vaak toepas. Ik maak zelf altijd op zondagavond mijn planning voor de komende week en hierin schrijf ik op wat ik die week wil doen en aan afspraken heb. Ikzelf heb altijd een hele grote to-do lijst met dingen die ik wil doen, waardoor ik het allemaal start in plan in mijn planner. Ik weet wat ik allemaal moet doen en ik heb dus ook weer een extra reden om op maandagochtend uit mijn bed te stappen. Wanneer ik dat niet doe, loopt mijn planning namelijk in de soep. Het maken van een planning, zorgt er precies voor dat je weet wat je moet doen om het allemaal voor elkaar te krijgen en is daarom ook een super hulpmiddel.

Ik ben heel benieuwd hoe jouw maandagochtenden gaan verlopen met deze vijf tips! Laat het zeker weten of jij wat aan de tips hebt gehad.

Hoe ziet jouw ochtendroutine eruit voor een maandagochtend?

Dit artikel is geschreven door gastblogger Suzanne van Suzanne-Elisa.nl

Suzanne van de Ven
Suzanne van de Ven

Find me on: Web | Instagram | Facebook

35 Reacties

 1. 17 februari 2020 / 10:16

  ik heb voor elke dag de zelfde routine, opstaan wassen opmaken aankleden en aan mijn dag beginnen, boodschappen, huishouden wasjes doen en voor onze bedrijven aan de slag en als ik alles gedaan heb wat ik moest doen is het me time 😀

 2. 17 februari 2020 / 15:11

  Eerder opstaan is voor mij ook wel een goede, ook al is mijn zoontje wel mijn wekker. Ik kan altijd nog even in bed zitten op mijn telefoon oeps.
  gea onlangs geplaatst…Shoplog | Primark Baby & DamesMy Profile

 3. Eveline
  17 februari 2020 / 20:23

  Bij mij is het eigenlijk elke dag hetzelfde liedje. Opstaan, aankleden, eten maken en meenemen. Meestal eet ik het onderweg of op mijn werk op. Ik heb nooit zo veel honger als ik net opgestaan ben.

 4. Frederique
  18 februari 2020 / 04:50

  Mijn ochtend routine van maandag- tot en met vrijdagochtend is snoozen, rennen, rennen, bijna te laat komen en rennen. Verveelt niet 😉

  • Suzanne
   Auteur
   19 februari 2020 / 12:35

   Het scheelt inderdaad wel of je vrij bent of niet. Ik had voorheen op maandag een hele andere routine dan nu, omdat ik toen ook vrij was. Toch had ik weldegelijk een routine
   Suzanne onlangs geplaatst…Lief Dagboek – Week 7 – Druk weekjeMy Profile

 5. Sandra
  18 februari 2020 / 13:32

  Maandagochtend is nooit fijn voor mij haha. Maar wel handige tips!

 6. 18 februari 2020 / 16:52

  Goede tips voor de maandagochtend! Op het moment dat de wekker gaat, sta ik meteen op. Dan maak ik mijn ochtendwandeling die gevolgd wordt door eten, dag-klaar maken en vertrekken naar het werk. Eigenlijk heel simpel 🙂
  Mitchel onlangs geplaatst…Hierom ben ik gaan trampolinespringen | DoelenMy Profile

 7. 19 februari 2020 / 09:33

  Fijne tips, inderdaad. Mijn ochtendroutine is altijd een koffie, en het journaal kijken.

 8. 19 februari 2020 / 17:00

  Bij mij elke dag is hetzelfde routine. Opstaan, douchen, aankleden en dan ontbijten. Gewone dagelijks routine dus.

 9. 19 februari 2020 / 18:30

  Hetzelfde als op dinsdag t/m vrijdag: net op tijd opstaan om snel te douchen en te eten haha. Ik doe niet echt aan een relaxte routine haha.

  • Suzanne
   Auteur
   19 februari 2020 / 21:57

   Zelf merk ik dan dat ik de hele dag daar last van heb. En meestal maakt het niet uit of het nu maandag is of donderdag bijvoorbeeld. Wel merk ik dat de dag na het weekend toch het zwaarst is en je het zo gemakkelijker kunt maken.
   Suzanne onlangs geplaatst…Lief Dagboek – Week 7 – Druk weekjeMy Profile

 10. 19 februari 2020 / 19:12

  Goede tips geef je. Ik sta altijd op ik heb iedere maandag fysio. Daarna ga ik als ik terug kom even lekker mijn gezicht scrubben en maskeren.

  • Suzanne
   Auteur
   22 februari 2020 / 07:47

   Het is eigenlijk dat je van dat idee af moet komen. Blijkbaar zie je op tegen het opstaan en dat moet je leuker maken, door bijvoorbeeld die me-time te plannen in de ochtend. Op mijn blog schreef ik een interessante review over een boek over ochtendroutines.
   Suzanne onlangs geplaatst…Catrice Full Satin LipsticksMy Profile

 11. shiva
  20 februari 2020 / 20:08

  Bedankt voor de tips!! Ik haat maandagen haha

 12. 22 februari 2020 / 08:26

  mijn routine is zo vast dat ik tegenwoordig ook zin het weekend lekker vroeg wakker ben. Ik ben echt een ochtendmens. Heb dus weinig last van op gang komen.
  saskia onlangs geplaatst…De Voordelen van KamperenMy Profile

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: