Welke opvoedstijl(en) heb jij gehad en/of hanteer jij?

Welke opvoedstijl(en) heb jij gehad en/of hanteer jij?

Opvoeden is een van de belangrijkste zaken als je een kind hebt gekregen. Dit is het proces waarbij de opvoeder zijn waarden en normen mee geeft aan zijn of haar kind. Iedere ouder heeft hierbij zijn eigen aanpak. Echter zijn er wel een aantal opvoedstijlen te onderscheiden. Wanneer je meer kennis hebt over deze soort stijlen heb je meer inzicht in, welke opvoedstijl(en) bij jou werd(en) gehanteerd en welke jij zelf hanteert bij de opvoeding van jouw kind(eren).

Er zijn vier opvoedstijlen verdeeld, die ook allemaal voor- en nadelen hebben. De eerste opvoedstijl is de autoritaire stijl. De tweede stijl is de toegefelijke, ook wel permissieve stijl genoemd. De derde opvoedstijl is de democratische, ofwel de autoritatieve stijl. Tenslotte is de laatste opvoedstijl de verwaarlozende stijl.

Welke opvoedstijl(en) heb jij gehad en/of hanteer jij?

De autoritaire stijl

Deze opvoedstijl staat in teken van duidelijke regels en grenzen. Bij deze stijl laat de ouder blijken dat hij of zij de baas is en dat het kind moet luisteren en gehoorzamen. Bij deze opvoedstijl wordt ook gebruik gemaakt van straffen, wanneer het kind niet luistert. Hierbij is het ook zo dat dit soort ouders geen discussies voeren met het kind over de benoemde regels.

Het voordeel is dat bij deze stijl het kind precies weet waar hij of zij aan toe is. Dit zorgt ervoor dat het kind weet wat de verwachtingen vanuit de ouders zijn. Het nadeel echter is dat het kind door deze opvoedingsstijl angstig, opstandig en agressief kan worden. Mede door de strenge regels kan het kind weinig zelfvertrouwen opbouwen en is er ook weinig sprake van zelfstandigheid. Dit kan zich uiteindelijk uiten doordat het kind in de toekomst weinig beslissingen zelf kan nemen en zich gaat afzonderen van de ouders.

De toegefelijke (permissieve) stijl

Bij deze opvoedstijl heeft het kind juist veel inbreng in zijn behoeften en wensen. De ouders die deze stijl hanteren hebben grote aandacht voor het kind. Dit maakt dan ook dat ouders die deze stijl in de praktijk toepassen, bijna altijd het kind hun eigen zin geeft. Dit zorgt ervoor dat het kind meer baas dan de ouder is, omdat er weinig eisen en regels zijn gesteld.

Het voordeel van deze opvoedstijl is dat het kind en de ouder gelijkwaardig zijn. Er wordt weinig verschil gemaakt in hiërarchie en er zijn weinig conflicten. Het nadeel van deze stijl is echter wel dat het kind geen grenzen kent, doordat het kind te verwend is. Het kind leert vaak ook niet om met emoties om te gaan en dit kan zich uiten in agressief, verdrietig en/of impulsief gedrag.

Welke opvoedstijl(en) heb jij gehad en/of hanteer jij?

De democratische (autoritatieve) stijl

Deze opvoedstijl is een combinatie van de twee bovenstaande stijlen. Bij deze stijl hebben de ouders een ruim oog voor de behoefte en wensen van het kind, maar zijn er tegelijkertijd ook regels en grenzen.  De ouder die deze stijl hanteert geeft zowel leiding, als liefde en houdt rekening met de ontwikkeling en het tempo van het kind. De democratische stijl staat ook wel bekend om het feit dat er veel met elkaar gesproken wordt en argumenten worden benoemd.

Het voordeel is dan ook dat deze stijl het zelfvertrouwen bij het kind bevordert. Het kind wordt gesteund en gevolgd in zijn ontwikkeling. Er is daardoor ook sprake van zelfstandigheid bij het kind.  Uit onderzoek is gebleken dat kinderen met deze opvoedstijl minder gedragsproblemen vertonen en ze het iets beter dan gemiddeld op school doen. Het nadeel is dat deze opvoedstijl het meest energie in beslag neemt. Het is nou eenmaal zo dat grenzen stellen en dit uitleggen niet altijd makkelijk is. Verder kan bij deze stijl ook sprake zijn dat het kind te mondig wordt. Dit doordat het kind gewend is om discussie te voeren met de ouder.

De verwaarlozende stijl

Ik denk dat het woord het al zegt, bij deze stijl wordt het kind ‘verwaarloosd’. Er worden geen grenzen gesteld, weinig liefde en steun geboden en het kind wordt als het ware aan zijn of haar lot overgelaten.

Het voordeel van deze opvoedstijl is dat deze natuurlijk gemakkelijk is voor de ouder. De ouder houdt zich niet veel bezig met het kind, waardoor de ouder niet veel moeite hoeft te doen. Deze stijl heeft dan ook de meeste nadelen ten opzichte van de voorgaand benoemde stijlen. Het kind leert door deze stijl niet wat goed en slecht is, voelt zich niet gesteund en kan mede hierdoor in aanraking komen met de verkeerde personen. Kinderen die deze soort opvoedingsstijl hebben gehad voelen zich niet geliefd en eenzaam.

Welke opvoedstijl(en) heb jij gehad en/of hanteer jij?

Mijn eigen opvoedstijl(en)

Als ik terugkijk naar mijn jeugd zie ik twee opvoedstijlen naar voren komen. Aan de ene kant heb ik een autoritaire stijl gehad, die gekenmerkt was door strenge regels en weinig eigen inbreng. Deze stijl heeft mijn (Oostenrijkse) vader gehanteerd. Dit is ook een beetje typerend voor de Oostenrijkse samenleving in een klein dorp. Mijn (Nederlandse) moeder daarentegen heeft een toegefelijke (permissieve) stijl gehanteerd.

De stijl die mijn vader heeft gehanteerd maakte dat ik vaak bang was door zijn strengheid. Hierdoor durfde ik niets meer te vragen en ‘sloeg’ ik dicht. Mede hierdoor ben ik ook vaker met mijn vragen en problemen naar mijn moeder gegaan. Bij haar had ik wel het gevoel dat zij mijn behoefte aan wensen en inbreng wilde vervullen. Ik mocht ook altijd alles van haar.

Nu als volwassen persoon zie ik dat het vooral voor mij de autoritaire stijl niet heeft gewerkt. Hierdoor werd ik bang en werd het contact tussen mijn vader en mij steeds minder goed. De toegefelijke (permissieve) stijl die mijn moeder hanteerde vond ik prettiger. Echter merk ik ook dat het van belang is om kinderen wel grenzen te leren. Ik zelf zou dus eerder voor een combinatie kiezen en dan zou ik uitkomen op de  democratische, ofwel de autoritatieve stijl.

Welke opvoedingsstijl(en) herkennen jullie terug van de kindheid en/of het opvoeden van jouw kind(eren)?

Dit artikel is geschreven door gastblogger Sabrina van petitefashionlady

Sabrina
Sabrina

Find me on: Instagram

19 Reacties

 1. 25 februari 2020 / 09:44

  Opvoeden blijft echt een uitdaging. Want met 3 kinderen is de opvoedstijl eigenlijk per kind verschillend. Meer naar het karakter van het kind. Waar hebben ze behoefte aan. Duidelijkheid? Of discussiëren(puber)? etc.
  Maar wel een heerlijk artikel om te zien dat ik maar wat aanmodder ;).
  (grapje)
  Barbara |mamameteenblog.nl onlangs geplaatst…De basis van Affiliate MarketingMy Profile

  • Sabrina
   Auteur
   25 februari 2020 / 23:44

   Hallo Barbara, klopt inderdaad. Maar het feit dat jij al bekijkt waar er behoefte aan is, laat wel zien dat je meer open staat voor een democratische opvoedstijl, heel mooi!

 2. Eveliene
  25 februari 2020 / 10:37

  Ik had de democratische (autoritatieve) stijl . En heb zelf nog geen kinderen haha maar ik denk dat ik ze ook zo zou opvoeden.

 3. 25 februari 2020 / 17:46

  Dankjewel Rachel en leuk te weten dat jij nu ook herkent welke stijlen er bij jou waren.

 4. 25 februari 2020 / 18:50

  Heel interessant om te lezen! Ikzelf merk dat ik op stages heel erg de eerste twee stijlen hanteer. Ik stel grenzen en ben hierin ook duidelijk, maar wil ook graag aansluiten bij de behoeften van het kind. Dit wil ik ook meenemen in de opvoeding van mijn kinderen.
  Suzanne onlangs geplaatst…Zo maak je ‘shop the look’ lijstjes op je blogMy Profile

  • Sabrina
   Auteur
   25 februari 2020 / 23:44

   Leuk en mooi dat je dit bij jezelf herkent, Suzanne!

 5. 25 februari 2020 / 21:16

  Mijn ouders hebben me met de autoriteire en strenge stijl opgevoed. Ze hadden me laten zien wat goed en slecht is. Vroeger vond ik het niet zo leuk. Maar naar mate ik ouder werd hebben ze me een beetje los gelaten omdat ze zagen dat ik wist wat goed was. Toen ging het ook goed op school en met werken. Ik heb zeker een goed leven gehad. Ik mag niet klagen.Zeker als ik het vergelijk met mijn kennissenkring die geen regels hadden en niet wisten wat ze moesten doen en op een jonge leeftijd moeder werden, hun vriend hun dumpten geen opleiding konden genieten en bijstandsmoeder werden.

  • Sabrina
   Auteur
   25 februari 2020 / 23:46

   Wat fijn om te horen dat jij tevreden bent met de opvoeding die jij hebt meegekregen, Sherry!

 6. Sabrina
  Auteur
  25 februari 2020 / 23:46

  Wat fijn om te horen dat jij tevreden bent met de opvoeding die jij hebt meegekregen, Sherry!

 7. 27 februari 2020 / 16:56

  hier de democratische en veel van ons zelf. ik ben zelf heel vrij maar wel heel beschermend opgevoed en dat wilde ik bij mijn kids dus niet.
  rachel onlangs geplaatst…Liquid lipstick van de HEMA?My Profile

 8. shiva
  27 februari 2020 / 20:30

  Interessant artikel bedankt! Zijn dit de enige stylen die er zijn of bestaan er ook nog andere stijlen/substijlen?

  • Sabrina
   Auteur
   28 februari 2020 / 06:57

   Hey Shiva, bedankt! Dit zijn de hoofdstijlen. Natuurlijk zijn er ook nog combinaties hierin mogelijk!

 9. Sabrina
  Auteur
  28 februari 2020 / 06:58

  Dankjewel Heidi, fijn te horen 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: