4 praktische tips voor meer rust en regelmaat

4 praktische tips voor meer rust en regelmaat

Wellicht ben je bekend met de drie R’s van Rust, Reinheid en Regelmaat. Ikzelf kan beamen hoe belangrijk dit is voor kinderen, maar ook voor jouzelf als volwassenen. Wij zijn gebaat bij voldoende rust en regelmaat. Wij functioneren op die momenten beter, we zijn ons bewuster van de tijd en gaan efficiënter met die tijd om. Daarnaast is dit voor een kind ook fijn, zij weten namelijk op die manier waar ze aan toe zijn en ook dit geeft weer rust. Ik deel daarom graag praktische tips om meer rust en regelmaat te creëren in jouw dagen met kids.

Er is tegenwoordig van alles gaande, er moet van alles gebeurde en hierdoor neemt de werkdruk binnen het gezin toe. In de ochtend is het spitsuur om iedereen te voorzien van een hapje en een drankje om vervolgens op tijd op de opvang, op school en op werk te zijn. Naast dit dagelijkse ochtendritueel, moet er ook nog tijd worden gemaakt en het een en ander worden geregeld wanneer kinderen feestjes hebben of graag willen afspreken, om het nog maar niet te hebben over wassen, strijken en koken. Ik wil in ieder geval praktische tips met je delen die je direct kunt inzetten om deze werkdruk te verminderen. Oké, let’s go naar de tips!

1. Voorbereiding

Een goede voorbereiding is de key! Ikzelf benoem dit iedere dag in gesprekken met ouders, maar ook met leerlingen die worstelen met huiswerk of tegen presentaties aanhikken. Een goede voorbereiding scheelt al zoveel en je kunt het op heel veel gebieden toepassen.

Ikzelf pas deze tips iedere avond toe. Ik zorg ervoor dat ik in de ochtend mijn bed uit wil springen en mij geen zorgen hoef te maken over een ontbijt, een lunchpakketje wat mee moet en welke kleding ik aan moet trekken voor de werkdag. Ik vertelde het in de vorige blogpost ook al hoe je de maandagochtenden zo fijn mogelijk door kan komen, het heeft namelijk alles te maken met voorbereiding en vervolgens met rust.

Een aantal praktische tips die jij vandaag al kunt gaan inzetten rondom voorbereiding, zijn:

 • Een planner of een familiekalender is ook heel handig. Dit zorgt ervoor dat jij overzicht hebt in jouw week met alle afspraken, zoals zwemles, gym en afspraakjes met vriendjes.
 • Spreek iedere zondagavond met je partner komende week door en vul eventueel samen de planner in. Op die manier weet je samen waar je aan toe bent en daarnaast is dit ook het ideale moment om me-time en tijd voor elkaar in te plannen (maak meteen een to-do voor komende week dat je oppas regelt voor jullie datenight).
 • De tafel in de avond dekken voor de volgende ochtend. Dit scheelt je in de ochtend tijd. De tijd is in de ochtenden namelijk kostbaar, er moet zoveel gebeuren en dit geeft al veel meer rust. Extra tip: zet dit voor jezelf in jouw planner dat je iedere avond de tafel dekt voor de volgende ochtend. Zo zorg je ook dat er voor jouzelf regelmaat is in het uitvoeren van deze taak.
 • Leg ‘s avonds de kleding van de kinderen klaar en leg alle extra spullen klaar bij de deur, zodat je die niet kunt vergeten. Pak de planner erbij, zodat je precies weet welke spullen je mee moet nemen (denk aan gymtassen, zwemtassen of alvast de cadeautjes voor een verjaardagsfeestje).
 • Maak ook de avond van tevoren het ontbijt en/of lunchpakketjes klaar voor de volgende dag. Dit scheelt wederom tijd. Extra tip: haal de hoeveelheid brood in huis voor één week en smeer dit alvast. Wanneer jouw kinderen bijvoorbeeld vleeswaren op brood nemen, kun je dit gemakkelijk vers invriezen. Iedere ochtend/avond haal je een pakketje uit de vriezer en op die manier hebben jouw kinderen en jij altijd vers brood. Ook dit scheelt weer tijd, je smeert alles in één keer voor de hele week en hebt er verder geen omkijken meer naar.
 • Om in het thema eten te blijven, doe voor de hele week de boodschappen. Ga samen met je partner zitten welke maaltijden je in de avonden wil eten en maak een boodschappenlijstje op basis van die planning. Op die manier heb je voldoende eten in huis, weet je waar je aan toe bent (= rust) en je hoeft de rest van de week geen of nauwelijks boodschappen te doen. Extra tip: laat je boodschappen thuis bezorgen, dit geeft ook een heleboel rust.

4 praktische tips voor meer rust en regelmaat

2. Zorg voor een vaste taakverdeling 

Een vaste taakverdeling scheelt ook zoveel rust, omdat je precies weet wie wat wanneer doet. Ik merk zelf op stages dat dit ideaal is en alles hierdoor veel meer gestroomlijnd verloopt. Daarnaast kun je ook kinderen taken geven, zoals het inschenken van de melk voor iedereen in de ochtend voor het ontbijt.

 • Maak een vaste taakverdeling voor jou en je partner. Denk hierbij aan het smeren van het brood, het helpen met aankleden en de verzorging van de kinderen in de ochtend en avond en het wegbrengen van de kinderen naar de opvang en/of school.
 • Verzin taakjes voor jouw kinderen, zoals het inschenken van de melk voor iedereen of het samen naar school toe lopen in de ochtend.
 • Naast een vaste taakverdeling, is het ook handig dat alle spullen op dezelfde plek liggen. Heb een vaste plek voor bijvoorbeeld de gym tassen en de zwemspullen en een plek waar altijd de jassen staan. Op die manier ben je nooit iets kwijt en daardoor ook sneller de deur uit. Leer jezelf en de kinderen aan ook hier de spullen weer terug te leggen.

3. Duidelijke regels

Het is belangrijk dat er duidelijke regels zijn binnen het gezin, zodat iedereen weet waar hij of zij aan toe is en er hierdoor ook geen verwarring kan ontstaan. De volgende regels zorgen ervoor dat jouw ochtend soepel verloopt en je een stuk minder werkdruk ervaart:

 • Ontbijten we aan de eettafel of op de bank?
 • Waar zitten de kinderen tijdens het ontbijt, vaste tafelsetting?
 • Mogen de kinderen wel of geen televisie kijken in de ochtend?
 • Wie ruimt de ontbijtspullen op? Doen we dit gezamenlijk, ruimt ieder zijn eigen spullen op, doen de ouders dit of heeft een van de kinderen dit als taakje?
 • Wat doen de kinderen na het ontbijten als er nog tijd over is?

Deze regels kun je samen met je partner maken. En het is belangrijk om ze vervolgens ook na te leven. Deze regels kun je op allerlei gebieden maken, bij het ontbijt, maar natuurlijk ook voor de weekenden of voor het avondeten.

4 praktische tips voor meer rust en regelmaat

4. Organiseer!

Een gezin is net een klein bedrijf, er moet van alles gebeuren binnen een bepaalde tijd en iedereen moet worden aangestuurd. Een aantal handige tips hiervoor:

 • Sta zelf een kwartier eerder op, zodat je in alle rust jezelf kunt aankleden en even kunt douchen, zonder je kinderen. Extra tip: Sta sowieso op tijd op, niet alleen jij, maar ook de kinderen. Wanneer je in alle rust kunt opstarten en voldoende tijd hebt, scheelt dit een hoop stress! Dit komt ook jouw humeur en dat van de kinderen ten goede.
 • Daarnaast ook de voorbereiding en organisatie. Pak direct na thuiskomst de spullen uit en leg deze weer terug op de juiste plek. Gymspullen bij de gymspullen, broodtrommeltjes even opspoelen en weer in de kast (of in de koelkast met het lunchpakketje voor morgen) en de zwemspullen direct te drogen hangen.

Ik ben heel benieuwd hoe jouw ochtenden gaan verlopen met deze praktische tips! Laat het zeker weten of jij wat aan de tips hebt gehad, welke jij toe gaat passen of welke tips jij al iedere dag gebruikt.

Hoe zorg jij voor rust en regelmaat in je leven?

Dit artikel is geschreven door gastblogger Suzanne van Suzanne-Elisa.nl

Suzanne van de Ven
Suzanne van de Ven

Find me on: Web | Instagram | Facebook

16 Reacties

 1. Silkeblogs
  17 maart 2020 / 09:39

  Fijne tips! Regelmaat is iets dat mijn leven nogal mist. Mijn schema verandert zowat elke dag!

 2. 17 maart 2020 / 09:52

  Wat een fijne tips. Nog niet van toepassing bij mij (pas over enkele maanden hihi), maar doe dit wel al voor mezelf. Lunch klaarmaken, kleding klaarleggen etc. Geeft inderdaad veel meer rust in de ochtend.

 3. Eveline
  17 maart 2020 / 11:46

  Wat een handig artikel! Fijne tips heb je gegeven, kijken of ik er een paar in praktijk kan brengen.

 4. 17 maart 2020 / 12:41

  Ik ben ook een fan van de 3 R’s. Mijn dagindeling is daar dan ook op afgestemd. Ik werk vanuit huis als fulltime blogger en heb een vast ritme.
  nicole onlangs geplaatst…De Hoogslaper ParadoxMy Profile

 5. 18 maart 2020 / 08:47

  Ik ben het zo met je eens. Dit heb ik echt van thuis uit meegekregen en ook vanuit de zorg. Ik zie het bij zoveel gezinnen om mij heen om die reden mis gaan en dat vind ik zo zonde en uiteindelijk ook niet nodig. Zelf heb ik nog geen kids, maar pas het wel toe. Ook mijn vriend en ik gaan daar veel lekkerder op!
  Linda onlangs geplaatst…Positief blijven in stressvolle tijdenMy Profile

 6. shiva
  23 maart 2020 / 21:50

  Leuke tips, bedankt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: