Thuiswerken met een peuter in huis, hoe doe je dat?

Thuiswerken met een peuter in huis, hoe doe je dat?

Je kunt er de afgelopen twee weken niet meer omheen, het Corona-virus houdt het hele land in z’n greep. Afgelopen week werd ook mij vriendelijk verzocht om thuis te werken. Ik werk op het ROC van Twente en al onze studenten kregen bericht dat de scholen tot en met 6 april gesloten zijn.

Uitdagingen aangaan

Zoals je misschien gelezen hebt, werk ik als docent op het MBO. Voor alle docenten is het natuurlijk een enorme uitdaging om thuis te werken. En het feit dat de kinderopvang in principe alleen voor nood beschikbaar is, maakt het er niet makkelijker op.

Normaal gesproken gaat Finn drie dagen in de week naar de gastouder. Nu met alle maatregelen houd ik hem het liefst zoveel mogelijk thuis. Dit heeft natuurlijk wel gevolgen voor het werk dat gedaan moet worden, want ook mijn man werkt nu vanuit huis.

De grootste uitdaging is wel dat wij een 20 maanden oude peuter hebben die zichzelf nog geen 5 minuten vermaakt met zijn speelgoed. Tenzij ik hem met een tablet in de stoel zet, dan hoor ik hem een uur lang niet. Daarom ging ik op zoek naar dingen waar hij zich wél goed mee vermaakt.

Thuiswerken met een peuter in huis, hoe doe je dat?

Knutselen en tekenen

Finn vindt knutselen erg leuk. Denk aan schilderen en tekenen. Nu hij iets ouder is én hij wat meer thuis is, leek het me leuk om zijn knutselassortiment wat uit te breiden.

Vorige week begon ik bij Action. Daar kocht ik een kleiset van Play-Doh. Hierin zitten acht kleine potjes klei met 35 vormpjes van nummers en letters. Helaas hadden ze geen losse verpakkingen met accessoires die te gebruiken zijn tijdens het kleien.

Naast de klei kocht ik nog wat uitwasbare stiften voor 99 cent samen met een kleurboek. De dop van de stiften zit er vrij stevig op, dus als je peuter ze onverhoopt te pakken krijgt dan hoef je niet bang te zijn dat je muren eronder zitten als je even niet oplet.

Bij Big Bazar hadden ze kleurboeken liggen waar een kwastje bij zat die met water gevuld kan worden. Met het waterkwastje ga je vervolgens over de kleurplaat en dan verschijnt er kleur. Als de kleurplaat weer opdroogt, verdwijnt de kleur weer. Nu liever even online shoppen? Deze webshop heeft ook leuke kleurboeken!

Thuiswerken met een peuter in huis, hoe doe je dat?

Buiten spelen nu het nog kan

Wij proberen elke dag even naar buiten te gaan met Finn, om ervoor te zorgen dat hij ook nog wat frisse lucht krijgt. We wonen gelukkig een beetje aan de rand van de stad, waardoor we al snel een rustig gebied in lopen waar we met een gerust hart kunnen wandelen. Daarnaast moeten onze honden ook naar buiten, dus vaak combineren we dat, zodat we allemaal een frisse neus kunnen halen.

Afgelopen jaar liep Finn nog niet, dus buiten spelen bestond vooral uit op een kleed zitten met wat speelgoed. Nu hij loopt, wordt het al veel makkelijker. We kunnen de deur openzetten en hij loopt zelf wel naar buiten. Daarom werd het tijd voor wat speelgoed in de tuin!

Hiervoor ging ik wederom naar Action. Hier kochten we twee zandbakschelpen en bij Gamma kocht ik twee zakken speelzand (€1,89 per zak). Daarnaast nog wat speelgoed voor in de zandbak en klaar! Bij Action zag ik ook nog een super leuke schommelwip, die ik ook meenam.

Thuiswerken met een peuter in huis, hoe doe je dat?

Werk gedaan krijgen

Het belangrijkste van al deze aankopen is natuurlijk dat ik zo probeer om Finn zoveel mogelijk afwisseling te geven in zijn speelgoed, zodat hij zichzelf ook even kan vermaken. Op die manier hoop ik elke dag een beetje werk te verzetten, want drie volledige dagen werken zit er nu even niet in.

Ik hoop dat je wat hebt aan deze tips, zodat je peuter zich hopelijk even zelf kan vermaken en jij een beetje kunt werken. Pas goed op jezelf in deze tijd!

Werk jij op dit moment vanuit huis?

Marit
Marit

Find me on: Web | Instagram

13 Reacties

 1. 24 maart 2020 / 11:22

  Ja, maar ik deed dat toch al, omdat ik vanuit huis werk als fulltime blogger. Maar werken met een peuter om je heen, lijkt me een flinke uitdaging. Ik bof wat dat betreft, want mijn kinderen zijn een stukje ouder. Ik mag niet mopperen dus.
  nicole onlangs geplaatst…Opruimen: de ultieme gids. Alles wat je weten moet!My Profile

 2. 24 maart 2020 / 12:28

  Leuke blog. Ik werk vanuit huis. Corona heeft ons een goede ding gebracht namelijk iets meer rusttijd.

 3. 24 maart 2020 / 13:43

  De jongens hebben best veel schoolwerk en in de ochtend begeleid ik ze daar een beetje bij, waarna ik in de middag aan mijn eigen werk kan. Het is zeker een voordeel dat zij zich dan prima zelf kunnen redden. Ik kan me voorstellen dat dit met kleine kinderen erg moeilijk en zwaar is.

 4. Jouvence
  25 maart 2020 / 00:03

  Handige tips geef je. Hier nog niet aan de orde. Wel katten die zo nu en dan over het toetsenbord lopen of erop gaan liggen.

 5. Silke
  25 maart 2020 / 10:25

  Het lijkt me niet gemakkelijk, maar je bent goed bezig! Ik heb nog geen kinderen maar wel een partner (en die is ook een beetje een kindje) en een kat die ontzettend veel aandacht nodig heeft, haha!

 6. 25 maart 2020 / 10:59

  Handige tips! Probeer echt je focus momenten te pakken wanneer je kind even speelt, voor de televisie zit (dat is ook echt niet erg) en slaapt. Wanneer je dan even meters kan maken met je werk of het huishouden, heb je in ieder geval aan het eind van de dag een voldaan gevoel. Wissel daarnaast af met je partner. Je partner werkt bijvoorbeeld in de ochtend en dan heb jij je handen vol aan je peuter en andersom bijvoorbeeld in de middag.
  Suzanne onlangs geplaatst…Zo haal je meer licht en de lente in huis!My Profile

 7. Mandy
  26 maart 2020 / 14:38

  Hele leuke blog! Hier in huis zijn we gelukkig allemaal gewoon aan het werk. Moet er eerlijk gezegd ook niet aan denken om verplicht in huis te moeten zitten

 8. ingrid
  27 maart 2020 / 10:17

  wij hebben het geluk dat we beiden thuis kunnen werken. en onze meiden zijn al wat ouder en zelfstandiger

 9. 28 maart 2020 / 17:49

  Ik ben zelf al een hele tijd op invaliditeit omwille van mijn vele gewrichts- en rug problemen 🙂

 10. 29 maart 2020 / 12:09

  Ja, maar als redactrice deed ik dat sowieso al. 😉
  Ik werk nu wel vrijwillig bij als verpleegkundige (ik heb dat diploma ook), dat gaat uiteraard moeilijk van thuis uit!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: