5 leuke en kindvriendelijke apps voor de telefoon of tablet

5 leuke en kindvriendelijke apps voor de telefoon of tablet

We moeten op dit moment zoveel mogelijk thuiswerken, maar hoe doe je dat met kinderen? Er wordt continu om aandacht gevraagd, je krijgt je werkt niet af en je lijkt door de hele situatie prikkelbaar. Ik ben dan wel geen moeder, maar zelfs ik herken het. Het ritme is toch anders, je bent wat meer geprikkeld omdat je op elkaars lip zit en niets lijkt meer te helpen. Op deze momenten is een uitweg naar de televisie of de tablet snel gemaakt en ook totaal niet erg. Vandaag deel ik mijn tips met kindvriendelijke apps voor telefoon en tablet om je kind waar je kind eventjes zoet mee is.

Ik ben absoluut geen voorstander van als maar achter de computer, televisie, telefoon of tablet zitten, maar het kan soms echt een uitkomst zijn. Toch kan ik me voorstellen dat het soms een gemakkelijke manier is als je even wel wat werk gedaan wilt krijgen en ik begrijp dat dit soms heel fijn is, zeker als je geen partner hebt of je partner op dit moment nog wel werkt.

Mijn belangrijkste tips is om afspraken te maken samen met je partner en vervolgens ook met je kind. Bespreek vooraf hoe je telefoon-, tablet- of televisietijd in gaat zetten, hoe lang dit dan mag zijn en wees hier vervolgens ook consequent in naar je kind. Deel deze afspraken ook met je kind en ondersteun deze afspraken bijvoorbeeld met een wekkertje wanneer je tijd om is. Wees hier vervolgens dan ook weer consequent in en ga vervolgens ook echt iets anders doen met je kind.

Beveilig je telefoon of tablet

Allereerst wil ik beginnen met een algemene tip die erg belangrijk is als jij je telefoon of tablet laat gebruiken door je kinderen. Allereerst kun je alle telefoons en tablets eenvoudig beveiligen, zodat jouw kind niet zonder jouw medeweten op deze apparaten kan. Dit zorgt ervoor dat jij op de hoogte bent van wanneer er wel of niet gespeeld wordt met de telefoon of tablet.

Wanneer je kind zijn ‘digitale uurtje’ heeft, is het belangrijk dat er ook bepaalde dingen beveiligt zijn. Sommige applicaties zijn namelijk niet geschikt voor kinderen en je wilt niet dat zij daar op terecht komen. Door middel van een app kun je jouw applicaties op je telefoon beveiligen met bijvoorbeeld een wachtwoord. Jouw kinderen komen er dus niet in zonder dat wachtwoord, waardoor jouw gegevens en de app beschermt zijn voor de kinderoogjes.

Voordat je vervolgens je kinderen laat spelen op je telefoon of tablet, is nog een ander ding belangrijk. Je wilt natuurlijk dat de apps die je kind gebruikt wel kindvriendelijk zijn. Het is belangrijk om naar de PEGI score te kijken. PEGI classificeert apps en spelletjes voor bepaalde leeftijden. Daarnaast wordt er ook een inhoudspictogram gekoppeld aan de apps wanneer er bijvoorbeeld grof taagebruik of geweld wordt gebruikt. Deze PEGI score kun je terugzien in Google Play en de App Store.

5 leuke en kindvriendelijke apps voor de telefoon of tablet

Oh! The magic drawing app

Hele jonge kinderen vinden het vaak leuk wanneer er iets interactief gaande is. Deze interactie zorgt ervoor dat kinderen nieuwsgierig worden en gaan ze op creatieve manieren opzoek naar nog meer interactie met de app. Je kunt verschillende vormen in verschillende kleuren verslepen, vormen veranderen in dieren en er komen leuke geluidjes aan te pas.

Brandweerman Sam

Wanneer je kinderen fan zijn van het programma Brandweerman Sam, dan vinden ze dit vast ook erg leuk! Met deze app ga je in de leer bij brandweerman Sam en ga je allerlei reddingsacties doen. Een leuke manier om na het zien op televisie nog even door te kunnen gaan op hetgeen wat ze hebben gezien. Vervolgens kun je dit soort elementen ook terug laten komen in andere activiteiten, bijvoorbeeld tijdens het in bad gaan of tijdens het kleuren.

De wereld van Nijntje

Deze app is al geschikt voor jonge kinderen vanaf twee jaar. In de Nijntje app ga je samen met Nijntje op ontdekking. Op spelende wijze komen dagelijkse rituelen aan bod in de app, zo kun je Nijntje in bed doen en helpen met het bakken van een taart.

KinderGebaren

Daarnaast wil ik je ook nog de app KinderGebaren aanbevelen. Deze app kun je samen met je kind gebruiken. Op een speelse manier worden de gebaren voor gedaan, zodat jouw kind ook gebaren leert. Dit is voornamelijk gericht op de eerste communicatie tussen niet-horende en horende kinderen. Daarnaast is het ook heel fijn voor jou als ouder om enkele gebaren te kennen, gebaren kunnen namelijk een prettige manier zijn om jouw woorden te ondersteunen. Ik gebruik dit zelf heel erg veel om mijzelf te ondersteunen als ik in gesprek ben met jonge kinderen, kinderen met een beperking, maar eigenlijk ook als ik ga oppassen bij kinderen met een normaal verstandelijk niveau en goed gehoor.

Boet de beer

De laatste app die ik met je wil delen is Boet de beer. Deze appt hoort bij het gelijknamige prentenboek en dit maakt het allemaal nog veel leuker. Ikzelf merk bijvoorbeeld op stages dat het heel prettig is als een bepaald thema of figuur door alle lessen voor een langere periode terugkomen. Bijvoorbeeld Boet de beer die terugkomt in het prentenboek, die als een knuffel mee gaat naar bed en jouw activiteiten mee doet, maar die ook terugkomt in bijvoorbeeld een app. Met de app veranderd de wereld van de kinderen in de wereld van Boet en kun je onder andere leuke puzzels maken.

Boeken en verhalen

Daarnaast wil ik ook nog deze tip met je delen die ideaal is als jouw kinderen nu thuis zitten. Bol.com heeft namelijk een pagina met boeken en verhalen voor kinderen. Voor 1 cent kan jouw kind al digitaal een boek lezen, daarnaast worden er iedere dag nieuwe voorleesvideo’s geplaatst. Zo las Monique Smit laatst 2 kleine kleutertjes voor en leest Niek Roozen een boek voor aan kinderen tussen de 8 en 10 jaar.

Hopelijk lukt het jou op deze manier om je kinderen een beetje rustig te houden tijdens het thuiswerken. Natuurlijk zijn er ook nog een heleboel andere manieren om thuis te werken met je peuter in de buurt. Een aantal tips zijn al voor je gebundeld en lees je terug in deze blogpost. Ik ben in ieder geval heel benieuwd of jij deze apps als kent en hoe jij telefoon- of tabletgebruik inzet.

Hoe ga jij om met telefoon- of tabletgebruik met kids?

Dit artikel is geschreven door gastblogger Suzanne van Suzanne-Elisa.nl

Suzanne van de Ven
Suzanne van de Ven

Find me on: Web | Instagram | Facebook

27 Reacties

 1. 30 maart 2020 / 10:26

  Wat een leuke tips staan er tussen! Gaan we zeker eens naar kijken.

  Wij hebben een ” corona schoolrooster” hier hebben we ‘s middag een uurtje schermtijd in gepland.
  Na “schooltijd” is er uiteraard wel tijd voor series etc kijken 🙂
  Sommige dingen gaan echter wel via telefoon of laptop zoals het kijken van bepaalde afleveringen van schooltv.

  Tot nu toe gaat het goed op deze manier 😀 Erg blij mee.
  Daisy onlangs geplaatst…essence bye bye panda eyes mascaraMy Profile

  • Suzanne
   Auteur
   30 maart 2020 / 21:15

   Ben heel benieuwd naar het corona rooster wat je hebt, kan me hier nog geen voorstelling van maken!
   Suzanne onlangs geplaatst…Jarig!My Profile

 2. 30 maart 2020 / 12:00

  leuke tips. wij hebben er nooit een probleem van gemaakt en ze mochten er gewoon op om hun dingen erop te doen
  rachel onlangs geplaatst…Happy moments #13My Profile

 3. Silke
  30 maart 2020 / 13:29

  Zo leuk dat er echt veel fijne apps bestaan voor kinderen!

 4. Caroline
  30 maart 2020 / 14:56

  Die van ons zijn al groot en volwassen dus hun telefoon- of tabletgebruik is hun eigen verantwoordelijkheid

  • Suzanne
   Auteur
   30 maart 2020 / 21:18

   Dat is dan een heel ander verhaal. Ben wel benieuwd hoe je naar die verantwoordelijkheid hebt toegewerkt.
   Suzanne onlangs geplaatst…Mijn NA-KD wishlistMy Profile

 5. 30 maart 2020 / 17:40

  In deze tijden moeten we allemaal niet te streng zijn en moeilijk doen. Af en toe een uurtje meer op iPad of voor de televisie moet kunnen. Zeker als je werk gedaan moet krijgen thuis. Super leuke apps. Moet ik onthouden voor wanneer die van mij geboren is, haha.

  • Suzanne
   Auteur
   30 maart 2020 / 21:19

   Deze mening deel ik zeker, nu is alles anders. Met deze apps kun je jouw kinderen in ieder geval dat uurtje extra vermaken.
   Suzanne onlangs geplaatst…Thaise rijst met satéMy Profile

  • Suzanne
   Auteur
   30 maart 2020 / 21:20

   Zeker, die kunnen wel eens van pas komen namelijk.
   Suzanne onlangs geplaatst…Jarig!My Profile

 6. 30 maart 2020 / 23:36

  Ze hebben tegenwoordig wel leuke apps voor jonge kinderen. Ik ben er niet echt een voorstander van, maar in noodsituaties kunnen ze zeker voor een moment rust in huis zorgen.

 7. 31 maart 2020 / 08:49

  Leuke apps beschrijf je hier. Hier zijn de jongens al wat ouder en zitten de hele ochtend aan de laptop schoolwerk te maken. ‘s middags mogen ze dan om te ontspannen wel even op de Nintendo, maar niet te lang. Ik heb liever dat ze dan eenboek pakken of buiten in de achtertuin op de trampoline gaan.

  • Suzanne
   Auteur
   31 maart 2020 / 20:13

   Het is heel anders als ze al langere tijd achter de laptop hebben gezeten voor het schoolwerk. Dan is afwisselen wel even fijn en om dan juist even naar buiten te gaan.
   Suzanne onlangs geplaatst…1 maand lang quarantaine tipsMy Profile

 8. 31 maart 2020 / 10:28

  Wat een fijne tips die in deze tijd heel toepasselijk zijn voor jonge ouders!

 9. 31 maart 2020 / 10:45

  Dat zijn goede tips! De eerste app klinkt erg leuk voor kleine kids 🙂

 10. Bouchra
  31 maart 2020 / 13:57

  Mijn kids mogen niet op Youtube. Ze kijken via Netflix. Daarnaast is Ginzy ook een favoriet. Hier kunnen ze op spelenderwijs sommen en letters oefenen.

 11. 31 maart 2020 / 14:08

  Wat een leuke tips. Maar mijn zoontje is er nog iets te jong voor haha

 12. Frederique
  1 april 2020 / 10:52

  Mijn kinderen zijn er te groot voor maar deze apps klinken ideaal voor de kleintjes. Ik hoorde ook laatst van De Voorleeshoek. Ze bieden 3 weken lang gratis verhalen die worden voorgelezen voor kinderen van 0 tot 10. Leek me ook leuk voor kleintjes.

 13. shiva
  8 april 2020 / 21:12

  Bedankt voor de tips, misschien wat voor mijn neefjes! 😀

 14. 27 mei 2020 / 08:55

  Wat leuk apps zijn het. Ik weet nog in de tijd als Dario kleintjes was dat der verschillende apps op mijne IPod stond. Vooral als we ergens gingen gaan eten dat hij der dan op mocht gaan om hem met iets bezig te houden tegen waneer het eten der dan was. Is altijd een fijn iets om toch een kind bezig te houden
  Heidi onlangs geplaatst…Muziek die mijn man graag heeft.My Profile

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: