5 leuke boeken voor jou en je kind

5 leuke boeken voor jou en je kind

Als kind vond ik het zelf altijd leuk om voorgelezen te worden, iedere avond weer. Nu vind ik het nog steeds leuk om te lezen en daarnaast vind ik het ook heel leuk om voor te lezen als ik ga oppassen of op stages. Ik vind het leuk om boeken voor te lezen of samen met kinderen aan de slag te gaan in doe-boeken of kinderen op een speelde manier iets bij te brengen. Vandaag deel ik vijf van mijn favoriete boeken voor jou en je kind.

Je hebt dus verschillende soorten boeken en voor welk boek je kiest, is afhankelijk van de interesses en leeftijd van jouw kind. Het ene kind vind het hartstikke leuk om voorgelezen te worden en de ander dwaalt op die momenten juist af. Hierin is het vaak even zoeken en belangrijk om te beseffen dat niet ieder kind hetzelfde is. Zo ben ik de oudste van drie thuis en ben ik de enige die zich helemaal kan vastbijten in een boek, terwijl de andere twee dit absoluut niet hebben, maar het voorgelezen worden vroeger wel leuk vonden. Daarnaast kan het ook variëren van schrijver of tekenaar wat een kind aanspreekt en misschien kom je er wel achter dat je kind juist heel graag werkt met doe-boeken of het juist eerder kiest voor een audioboek.

Ik heb in ieder geval een aantal boeken verzameld waar ik erg graag mee werk en die ook heel verschillend zijn. Daarnaast geef ik er ook wat tips bij hoe je bepaalde boeken kunt inzetten en er echt een activiteit van kan maken. Wanneer je merkt dat jouw kind liever gebruik maakt van bijvoorbeeld een audioboek, dan kun je eens hier kijken. Je vindt hier ontzettend veel audioboeken voor een klein prijsje voor jouw kinderen, maar ook heerlijke boeken voor jou om te luisteren onderweg, tijdens het koken of voor in bed. Daar kun je dus ook eens kijken als jouw kind zelfstandig een boek aan het lezen of luisteren is. Dan volgen nu de andere boekentips!

Het bewaarboek voor tekeningen

Ik schreef zelf al eens eerder over dit boek, omdat ik het echt een super leuk concept vind. Het boek is ideaal wanneer jouw kind op de basisschool zit en regelmatig thuiskomt met tekeningen en knutselwerkjes. Dit boek is gemaakt door Liesbeth Talboom & Liesbeth Haesevoets en zij hebben allerlei opdrachten bedacht waar jouw kind mee aan de slag kan, zoals het maken van een zelfportret, een tekening van je gezin en jouw toekomstige huis. Daarnaast is er ook voldoende plek om jouw tekeningen te bewaren in dit boek, waardoor je alles op één plek hebt. Je kunt samen met je kind dit boek vullen en ieder halfjaar bijvoorbeeld de mooiste tekening bewaren en die een plekje geven in dit boek. Op die manier leer je dat jouw kind ook niet alles hoeft te bewaren wat hij of zij ooit heeft gemaakt op school en leer je het kind kiezen tussen de mooiste of bijzonderste tekening. En zo heb jij nooit meer tientallen tekeningen in huis. Het bewaarboek voor tekeningen is verkrijgbaar voor €17,99.

Het meisje dat nooit fouten maakte

Ik heb volgens mij nog iets aan dit boek! Het boek gaat erover dat het oké is om fouten te maken en dat het niet allemaal meteen goed hoeft en dat op een speelse manier. Het is voor kinderen goed dat ze bewust worden van het feit dat niet alles meteen goed moet en dat je dus van fouten kan leren. Bij dit boek hoort ook een lesplan wat je samen met je kind kan doorlopen, maar daarnaast kun je dit ook aanbieden als je zelf op een groep staat. Je gaat onder andere samen met je kind in gesprek, je maakt opdrachten en dit zorgt ervoor dat het kind gaat beseffen dat fouten gemaakt mogen worden. Het meisje dat nooit fouten maakte is verkrijgbaar voor €15,95 en het bijbehorende lesplan kun je hier downloaden.

Hé, wie zit er op de wc?

Als klein kind vond ik het zelf heel leuk om door prentenboeken te bladeren en hieruit voorgelezen te worden. Een mooi prentenboek kan naar mijn idee ook niet ontbreken in de boekencollectie van jouw kind. Een boek wat ik de laatste jaren veel heb gebruikt voor stages, is het boek Hé, wie zit er op de wc? van Harmen van Straaten, echt een aanrader. Een prentenboek is bijvoorbeeld leuk om in de avond voor het slapengaan voor te lezen, hierin zou ik kiezen voor een relatief rustig boek wat bijvoorbeeld aansluit bij het naar bed gaan. Op die manier leert het kind dat hij niet de enige is die gaat slapen, maar dat ook zijn favoriete figuur uit het prentenboek ook gaat slapen. Hé, wie zit er op de wc? is verkrijgbaar voor €14,99.

Boet de beer

Onlangs schreef ik al over het boek Boet de beer. Er is namelijk een gelijknamige app voor op je telefoon of tablet die hoort bij het boek. Dit soort dingen maakt een boek nog veel echter en geeft er nog meer dimensies aan. Ikzelf merk bijvoorbeeld op stages dat het heel prettig is als een bepaald thema of figuur door alle lessen voor een langere periode terugkomen. Bijvoorbeeld Boet de beer die terugkomt in het prentenboek, die als een knuffel mee gaat naar bed en jouw activiteiten mee doet, maar die ook terugkomt in bijvoorbeeld een app. Verder is dit ook een heel mooi prentenboek en kan ook zonder de app gelezen worden. Boet de beer is verkrijgbaar voor €15,99.

Mijn kind bakt graag!

Mijn kind bakt graag! is ook een heel leuk boek om samen met je kind te doorlopen. Mijn kind bakt graag! bevat namelijk 20 recepten stap voor stap uitgelegd. Recepten als heerlijke zandkoekjes, chocoladetaart en leuke versiertips om je cake nog mooier te maken. Recepten die jouw kinderen hun vingers bij opeten. Mijn kind bakt graag! is verkrijgbaar voor €15,99.

Vijf boeken die ik met je moest delen en natuurlijk ook mijn tips hoe je ze kunt inzetten om er iets leuks van te maken met je kinderen. Ik ben heel benieuwd welke boeken jij al kende en welke tips je zelf ook gaat gebruiken!

Welk boek lijkt jouw leuk voor jou en je kinderen?

Dit artikel is geschreven door gastblogger Suzanne van Suzanne-Elisa.nl

Suzanne van de Ven
Suzanne van de Ven

Find me on: Web | Instagram | Facebook

17 Reacties

 1. 20 april 2020 / 10:53

  Ook wij zijn er helemaal uit. Lezen nu vooral digitaal.
  Maar hier waren de ” pop-up” boeken helemaal hot. Bij ons als kind trouwens ook haha.
  Deborah onlangs geplaatst…Systeemupdate voor dummies …My Profile

 2. Joanne
  20 april 2020 / 10:59

  Wat een leuke tips! Vooral dat laatste boek om samen te kunnen bakken.

 3. shiva
  20 april 2020 / 20:03

  Ah wat een leuke boekenlijst! Ga ik zeker onthouden voor mijn neefjes en nichtjes!

 4. Frederique
  22 april 2020 / 09:24

  Mijn kids zijn er nu te oud voor maar hun voorkeur ging uit naar de verhalen die ik zelf verzon. Ook hadden ze een heel oud sprookjesboek, zo’n ouderwetse, lekker dik wat ze heel leuk vonden.

 5. 22 april 2020 / 11:41

  Voorlezen is zo fijn, ik heb het zelfs een tijdje bij ons in de bib gedaan.
  Ook bij anderstalige kindjes om ze zo het Nederlands sneller te doen leren.

  Als mijn droom toch ooit waar wordt en ik mama word, denk ik dan ook dat ik een echte voorleesmama zal zijn. Ik vind zelf lezen immers ook nog steeds fijn, dus dan maken we daar samen iets van.
  hippiemeisje onlangs geplaatst…Fertiliteit + Corona = KakMy Profile

 6. Caroline
  22 april 2020 / 12:14

  Inmiddels studeren beide kinders al, maar toen ze nog klein waren vonden we het heerlijk om onze dochter en zoon voor te lezen uit mooie prentenboeken en spannende verhalen.

 7. 22 april 2020 / 12:25

  Ze lijken mij eigenlijk allemaal wel leuk! Mijn kind bakt graag is ook wel iets voor ons, we zijn dol op bakken en ideaal als het makkelijk word uitgelegd voor kinderen.

 8. Mieke | Miek's Mind
  30 april 2020 / 07:34

  Ik heb geen kinderen dus voorlopig ook nog geen boeken nodig haha. Ik vond vroeger Puk van de Petteflet erg leuk

 9. 10 mei 2020 / 09:40

  Oh ja ik ken er een hoop door mijn werk 🙂 Ben nu ook heerlijk aan het lezen met Noa <3

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: