Mindfulness en verbindend communiceren

Mindfulness en verbindend communiceren

Momenteel ben ik in het vierde jaar van mijn opleiding Pedagogisch Management Kind en Educatie. Daarnaast ben ik momenteel sinds februari bezig met het volgen van een minor. Hierover wil ik jullie vandaag graag meer vertellen. De minor waarvoor ik heb gekozen heet ‘Mindful communiceren.’ Ik heb voor deze minor gekozen, omdat deze mij het meest aansprak tussen al de beschikbare minoren.

Verder dacht ik dat het waardevol zou zijn om deze minor te volgen, omdat deze over communicatie en mindfulness gaat. Ik merk op dat ik zelf vaak gestrest ben en wil hier ook leren beter ermee om te gaan. Verder wil ik mijn communicatie ook graag nog wat optimaliseren, dit is voor zowel privé als in het beroepsleven echt belangrijk. Zaken die ik vanuit de minor heb geleerd, sluiten ook vooral nu tijdens de Corona-omstandigheden heel goed aan. Vandaar dat ik jullie hierin wat meer wil meenemen.

Mindfulness

Mindful communiceren bestaat uit twee vakken: mindfulness en communicatie. Bij mindfulness ga je meer op het meditatie en yoga-aspect. Je leert naar je lichaam te luisteren. De drie belangrijkste pijlers hierbij zijn: aandacht, inzicht en vriendelijkheid/zelfacceptatie. Bij mindfulness ben je sterk bezig in het hier-en-nu. Je gaat dingen op een andere manier doen, meer stilstaan bij wat je aan het doen bent. Hierdoor werk je niet meer zo vanuit de ‘automatische’ piloot. De pijlers staan hier ook voor. Ten eerste heb je aandacht voor hetgeen wat in het nu gebeurt, daarna krijg je middels yoga, meditaties, oefeningen en dergelijke inzicht in je patronen. Tenslotte is bij mindfulness vriendelijkheid en zelfacceptatie van belang. Je probeert mild naar jezelf te zijn, bij bijvoorbeeld keuzes die je hebt genomen en waar je achteraf niet zo blij mee bent. Dit zorgt voor meer zelfacceptatie en rust.

De oefeningen die ik voor dit vak heb mee gekregen, kunnen ook super goed tijdens de Corona-situatie worden gedaan. Deze zorgen voor meer helderheid en rust. Hieronder wil ik jullie graag meenemen in drie oefeningen die ik heb geleerd en aansluiten bij de huidige situatie.

 1. Zorg goed voor jezelf en een ander
  Dit kun je onderverdelen in iets leuks doen voor jezelf, iets nuttigs doen en een ander helpen. Tijdens deze periode is het extra belangrijk om jezelf te verwennen met bijvoorbeeld een lange douche of lekker te koken. Nu je toch binnen zit kun je ook nuttige dingen doen, die je normaal niet vaak doet. Zoals bijvoorbeeld je kledingkast opruimen of papieren sorteren/in mapjes doen. Tenslotte is het belangrijk om er voor een ander te zijn. Dit kan bijvoorbeeld door een (telefonisch) luisterend oor te zijn.
 2. De dankbaarheidsoefening
  Deze oefening houdt in dat je elke avond als je in bed ligt, drie dingen benoemd of opschrijft van jouw dag, die jij als prettig hebt ervaren of waar jij dankbaar voor bent. Denk hierbij aan: dankbaar voor familie, gezondheid of een goed ontbijt.
 3. De ademruimte
  Kijk je naar het nieuws en word je hierdoor negatief geprikkeld? Of komen er (door andere prikkels) negativiteit en stress in je op? De ademruimte oefening helpt je om even stil te staan tijdens stressvolle momenten. Deze oefening kost slechts drie minuten. Als je een rustige plek hebt gevonden, richt je je aandacht naar binnen. Hierbij merk je op wat je voelt. Denk aan: ‘Welke lichamelijke sensaties merk ik op?’, ‘Welke gedachten zijn er?’ Hierbij hoef je geen reden of verantwoordingen te geven aan jezelf. Je wordt er simpelweg bewust van. Tijdens de tweede minuut ben je bewust van je ademhaling. Daarbij merk je op hoe je adem binnen komt en naar buiten stroomt. ‘Is de ademhaling snel of langzaam?’, ‘

  Zit de ademhaling in de borst of buik?’ Tenslotte bij de laatste minuut gaat de aandacht uit naar de ademhaling en het gehele lichaam. Merk je bijvoorbeeld lichamelijke sensaties, zoals ongemakken op? Dan kun je er naartoe ademen. Dit zorgt voor ruimte. Na deze drie minuten sta je stil bij de vragen: ‘Wat voel ik?’ en ‘Wat heb ik nu nodig?’ Beantwoord deze vragen voor jezelf. Na deze drie minuten zal je merken dat je bijvoorbeeld kalmer bent of beslissingen weer beter kunt nemen. Na deze drie minuten sta je stil bij de vragen: ‘Wat voel ik?’ en ‘Wat heb ik nu nodig?’ Beantwoord deze vragen voor jezelf. Na deze drie minuten zal je merken dat je bijvoorbeeld kalmer bent of beslissingen weer beter kunt nemen.
Mindfulness en verbindend communiceren

Communiceren

Het andere vak wat gegeven wordt bij deze minor is een communicatie training. Hierbij leer je ‘verbindend’ te communiceren, ofwel geweldloos. Ik heb dit geleerd aan de hand  van het verbindend-communiceren model. Hierbij sta je tijdens communicatie, vooral bij een discussie, stil bij de waarneming. Dit doe je zonder te oordelen, te vergelijken of dergelijke. Je merkt hierbij puur dat op wat je ziet, heel feitelijk. Vervolgens ga je in dit model in op de gevoelens en behoeften van jezelf en de ander.

Dit doe je zonder het naar iemand anders te schuiven, zoals: ‘’Ja, maar jij had geen tijd voor mij!’’ Jij gaat er juist vanuit jezelf naar kijken en zeggen: ‘’Ik vond het jammer, dat wij elkaar vandaag niet hebben gezien’. Je maakt daarbij je behoeften duidelijk. In het voorbeeld is bijvoorbeeld de behoeften dat je graag wilt samenzijn of behoefte hebt aan harmonie. Vervolgens ga je een verzoek opstellen in deze situatie, zonder iemand perse tot actie te willen zetten. Je maakt een soort compromis.

Mede door het feit dat ik nu meer kijk naar mijn eigenlijke gevoelens en behoeften, merk ik dat ik ook vaker mijn gevoelens en behoeften heb verborgen. Ik vond het spannend om dit met de ander te delen tijdens gesprekken. Mede hierdoor heb ik de ‘schuld’ dan ook geschoven naar de ander. Ik heb vaak iets zoals ‘’Maar jij hebt geen tijd’’ ervoor gezet, terwijl mijn eigen gevoelens en behoeften tijdens het gesprek niet aan bod kwamen.

Door het vak ‘communicatie’ sta ik veel meer stil bij hoe ik verbindend kan communiceren. Mede door ‘mindfulness’ ben ik ook meer naar de kleine dingen in het leven gaan kijken, waardoor ik dankbaarder ben geworden. Het volgen van deze minor zorgt ervoor dat ik beter met gevoelens kan omgaan, beter gevoelens kan plaatsen en ik een wat meer rustiger persoon ga worden.

Zijn jullie bekend met mindfulness en/of verbindende communicatie?

Dit artikel is geschreven door gastblogger Sabrina van petitefashionlady

Sabrina
Sabrina

Find me on: Instagram

17 Reacties

 1. Silkeblogs
  28 april 2020 / 08:05

  Ik heb er zelf eigenlijk nog niet veel over gehoord, maar ik vind het alleszins wel heel boeiend!

  • Jasmina
   2 mei 2020 / 09:33

   Ik heb het ook een tijdje geprobeerd maar het was helemaal niet echt mijn ding

 2. 28 april 2020 / 09:34

  Mindfullness ken inw el, ik kan me voorstellend at dit studies zijn waar je heel veel mee kan, maar waar je jezelf ook goed daar leert kennen.

 3. Eveline
  28 april 2020 / 12:21

  Klinkt heel erg interessant. Handige oefeningen ook.

  • 2 mei 2020 / 09:44

   Ik ken het.niet echt, maar denk ook niet dat het wat voor mij is. Toch wel interessant om te lezen!

 4. Caroline
  28 april 2020 / 16:50

  Ja ben met beiden bekend en ik vind het prachtige tools om beter in het leven te staan.

 5. ingrid
  29 april 2020 / 16:18

  ik ken dit nog niet. weet ook nog niet of het wel bij mepast

 6. Sherry
  3 mei 2020 / 09:21

  Ik heb zo vaak van mindfulness gehoord. Ik heb er nog geen ervaring mee maar ik heb er wel zin in moet ik een keer doen

 7. shiva
  3 mei 2020 / 13:03

  Ik vind mindfulness echt heel fijn! Ik doe het zelf ook

 8. Frederique
  4 mei 2020 / 09:39

  Mijn leven is er te gehaast voor. Juist dan zou je meer aan mindfulness moeten doen eigenlijk maar ik kom er maar niet aan toe. Ik ben sowieso van mezelf een ongeduldig type en misschien ook iets te nuchter. Het lijkt me overigens wel een hele interessante studie, wat je doet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: