De kracht van complimenten geven aan je kinderen

De kracht van complimenten geven aan je kinderen

Wanneer ik een compliment krijg, voel ik mijzelf direct happy! Een compliment zorgt namelijk voor een boost aan zelfvertrouwen. Dit werkt bij volwassenen zo, maar bij kinderen is dit precies hetzelfde. Wij hebben allemaal complimenten nodig. Dit bevestigt dat de ander goed bezig is, maar motiveert en stimuleert ook om het gedrag nog meer te laten zien. Hoe doe je dit bij je kinderen, zodat zij gewenst gedrag laten zien. Ik deel mijn tips met je, zodat de sfeer in huis goed blijft of wellicht beter wordt door het complimenteren van je kind. 

Het lijkt heel simpel, maar complimenten geven is helemaal niet zo gemakkelijk als dat we denken. Er zitten heel veel kanttekeningen aan waar wij onszelf niet altijd bewust van zijn. Zo geven we gemakkelijk complimenten met een oordeel. Wanneer je een compliment niet op de juiste manier geeft, kan dit averechts werken. Op die momenten zal het kind juist het gewenste gedrag niet meer laten zien of het kind ontwikkelt op langer termijn faalangst.

Oordeel, talent en intelligentie

Het is belangrijk om je kind op de juiste manier te complimenteren, zodat het niet averechts werkt. Wanneer we iemand een compliment geven, is het belangrijk om na te gaan of er een oordeel in zit en of het gaat om talent en intelligentie. Dit, omdat het hen onzeker kan maken en hierdoor mogelijk faalangst kunnen ontwikkelen, omdat ze het idee hebben telkens beter te moeten presteren.

Een oordeel komt bijvoorbeeld naar voren wanneer je aangeeft dat iets mooi of leuk is dat hij/zij heeft gedaan. Bijvoorbeeld het maken van een mooie tekening. Je geeft een oordeel dat je het mooi vindt. Wanneer je aangeeft dat hij/zij goed kan tekenen, baseer je het compliment op een talent. Een compliment gebaseerd op talent, geeft iets aan over intelligentie, bijvoorbeeld het punt wat hij/zij heeft behaald op een toets.

Kwaliteiten

Het geven van complimenten rondom kwaliteiten is ook een goede manier om je kind een compliment te geven. Wanneer je kind bijvoorbeeld erg zorgzaam is, dan kun je dit zeggen in plaats van ‘wat was je goed aan het spelen met je zusje’. Je geeft in dat geval aan ‘wat was je zorgzaam voor je zusje toen jullie samen buiten aan het spelen waren’.

Fouten maken mag

Het is belangrijk dat we ons bewust zijn van het feit dat we fouten mogen maken en dat dit erbij hoort. In dat geval kun je een compliment geven over de inzet en de moeite die zij erin hebben gestoken. Dit zorgt er voor dat het kind groeit in zelfvertrouwen, maar ook weet dat het niet wordt afgekeurd op een foutje.

Wanneer geef je complimenten?

Dan komt de vraag, wanneer geef je dan wel complimenten en wanneer juist niet. Je kunt eigenlijk op ieder moment wel een compliment geven. Het is hierin belangrijk dat je niet over complimenteert. Het is per kind verschillend waar die grens zit en dit is een kwestie van aanvoelen. Sommige kinderen hebben het idee dat ze het niet goed doen wanneer ze geen compliment ontvangen, zij worden zelfs onzeker daardoor en anderen gaan naast de schoenen lopen door te veel complimenten. Kijk goed naar het kind en kijk vanuit daar wanneer je te weinig of te veel complimenten geeft.

Je kunt je kind complimenten geven over een situatie die heel normaal lijkt in jouw ogen, maar die weldegelijk laat zien dat je kind gewenst gedrag laat zien. Bijvoorbeeld wanneer hij zelf zijn bord op het aanrecht zet of zelf zijn schoenen in de kast zet. Hierin is het belangrijk dat je een compliment geeft over de inzet en hierbij ook aangeeft waar het over gaat. Je kunt zeggen ‘wat fijn dat je dat doet!’, maar geef hierbij ook aan dat het gaat om de schoenen opruimen, namelijk ‘wat fijn dat je zelf je schoenen in de kast zet!’.

Dit kan je ook doen wanneer het kind heel hard zijn best heeft gedaan op een tekening, op het huiswerk of op het bouwen van een toren. Hier geef je wederom een compliment over de inzet en probeer je een oordeel te vermijden.

Een heleboel tips en manieren hoe jij jouw kind een compliment kunt geven en zo het zelfvertrouwen kunt verhogen. Belangrijk om hierin wel altijd eerlijk te zijn en niet te overdrijven en goed aan te voelen wat je kind nodig heeft.

Geef jij jouw kind complimenten en merk je dat dit positief effect heeft?

Dit artikel is geschreven door gastblogger Suzanne van Suzanne-Elisa.nl

Suzanne van de Ven
Suzanne van de Ven

Find me on: Web | Instagram | Facebook

24 Reacties

 1. 11 mei 2020 / 15:07

  Ik vind dit sowieso erg goed om te doen, een persoon kan helemaal happy worden door een compliment.
  Daarom probeer ik ze ook zoveel mogelijk te geven.
  Rachel Kromdijk onlangs geplaatst…De week van RachelMy Profile

 2. shiva
  11 mei 2020 / 20:24

  Yes ik hou van complimenten!

 3. 11 mei 2020 / 21:24

  Ik ben dol op complimenten en ben er ook zeker niet bang van om uit te delen ! Want wat helpt een mens meer zelfvertrouwen opbouwen dan complimenten van anderen ? Love it !

 4. 12 mei 2020 / 05:52

  Ja, we geven hier eigenlijk wel dagelijks complimenten. Niet overdreven maar als ze iets goeds doen wel. Ook over intelligentie trouwens. Zolang je geen vergelijkingen maakt met anderen of negatief praat over anderen die minder snel van begrip zijn, lijkt dat me geen probleem.

  Ik sta zelf heel erg zo in het leven dat iedereen een eigen talent heeft. De één kan fantastisch knippen, een ander is briljant arts en een derde maakt adembenemende schilderijen. Het één is niet beter dan het ander, maar ik zou bij alle drie dezelfde soort complimenten geven en ze daarmee laten groeien in waar ze goed in zijn.
  Merel onlangs geplaatst…Zelf een online pubquiz maken? Zo doe je dat!My Profile

  • Suzanne
   Auteur
   12 mei 2020 / 08:05

   Wat mooi dat je reageert. Daar heb je helemaal gelijk in, het een is niet altijd te vergelijken met het ander. Afhankelijk van de leeftijd van het kind kun je inderdaad deze complimenten geven. Echter, het ene kind is hier gevoeliger voor dan het ander.
   Suzanne onlangs geplaatst…Week 19 – Ik deed de helft van mijn make-up wegMy Profile

 5. 12 mei 2020 / 07:49

  Ik denk dat dit zelfs ook voor volwassenen geldt. Complimentjes zijn heel belangrijk voor het zelfverteouwen vind ik.

 6. 12 mei 2020 / 07:55

  Absoluut, ik merk dat het heel positief werkt om complimenten te geven, ik denk dat het heel belangrijk is dat je zelf ook geleerd hebt om complimenten te krijgen maar ook om te ontvangen.
  lodi onlangs geplaatst…Zelf mondkapjes maken- makkelijk en snelMy Profile

 7. Silkeblogs
  12 mei 2020 / 08:05

  Oh, super schattig artikel! Ik heb zelf geen kindjes, maar ik ga ze sowieso veel complimenten geven!

 8. 12 mei 2020 / 13:02

  Ja, ik vind ook dat het zo hoort! Ik zal dit sowieso later bij mijn kinderen doen.

 9. Jouvence
  12 mei 2020 / 14:16

  Ik denk dat het geven van complimenten sowieso goed is om te doen, niet alleen naar je kinderen toe, maar ook naar je partner, familie, vrienden, bekenden en onbekenden.

 10. Tania
  12 mei 2020 / 15:11

  Als mijn zoontje flink is of zo geef ik hem zeker complimentjes

 11. Mieke | Miek's Mind
  13 mei 2020 / 07:32

  Ik heb geen kinderen maar ik probeer wel altijd erop te letten dat ik mijn collega’s complimenten geef

 12. Bouchra
  13 mei 2020 / 12:34

  Ik geef ontzettend veel complimenten aan mijn kids. Ik vind het heerlijk om te geven en zij worden oprecht gelukkig van!

 13. 15 mei 2020 / 08:17

  zeker weten!! en je ziet ze dan ook groeien en het geeft ze een boost

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: