De ontwikkeling van het jonge kind (0-4 jaar)

De ontwikkeling van het jonge kind (0-4 jaar)

Voor elk kind is het zeer belangrijk dat ze een juiste ontwikkeling doorlopen. Deze ontwikkelingen zijn nodig voor de groei, contact en het denken van het kind. In dit artikel ga ik dieper in op de ontwikkelingen wat het jonge kind (0-4 jaar) doorloopt op motorisch, sociaal en emotioneel gebied.

Motorische ontwikkeling

De motorische ontwikkeling begint gelijk na de geboorte. De baby heeft een groot en zwaar hoofd, daardoor heeft hij nog niet genoeg kracht om zijn hoofd op te tillen. Daardoor blijven de bewegingen wat beperkt. Baby’s zijn in bezit van veel vaardigheden die mogelijk worden gemaakt door aangeboren reflexen. Deze reflexen worden ook wel de fysieke vaardigheden genoemd. Het uitbreiden van deze fysieke vaardigheden gaat erg snel tijdens de eerste twee levensjaren.

De motorische ontwikkeling bestaat uit twee ontwikkelingen. Deze ontwikkelingen zijn de grove en fijne motoriek. De grove motoriek zijn de grote handelingen die kinderen kunnen doen, bijvoorbeeld; omrollen, kruipen, lopen. De fijne motoriek zijn de kleinere bewegingen die het kind kan maken, bijvoorbeeld; rammelaar grijpen, iets vast pakken met de duim en wijsvinger enzovoorts.

De fijne motoriek begint ongeveer als het kind drie maanden is. Het duurt even voordat het kind de fijne motoriek kan ontwikkelen en om zijn grijpvermogen goed te kunnen coördineren. Doordat elk kind uniek is en een eigen tempo van ontwikkelen heeft, kan het zijn dat het kind zich eerder of juist later ontwikkelt dan andere kinderen. Naast de motorische ontwikkeling is er ook een sociaal- emotionele ontwikkeling die het kind ook moet ontwikkelen.

Sociale ontwikkeling

Het sociale gedeelte heeft veel te maken met het leren omgaan met andere mensen. In deze fase ontwikkelt het kind een sociale glimlach. Tussen de derde en de twaalfde week glimlacht de baby naar alles wat het amusant vind. Na de twaalfde week worden ze wat bewuster en selectiever. Hoe ouder het kind wordt hoe eerder hij zijn glimlach bewaard voor specifieke personen.

Verder in de sociale fase wordt er vreemdenangst en scheidingsangst ontwikkeld. De vreemdenangst houdt in dat het kind voorzichtiger en terughoudender is tegenover onbekenden. Doordat het cognitieve vermogen van het kind al toegenomen is, kan het kind onderscheid maken wie het kind kent en wie niet. Dit laten ze meestal merken door te huilen als een onbekende het kind vast pakt. Bij scheidingsangst vindt het kind het lastig als hun vaste verzorger afwezig is. De oorzaak hiervan is dat de cognitieve vermogens zijn toegenomen. Kind begint in zich zelf vragen te stellen; ‘Waarom gaat mijn moeder weg?’ Deze fase ontstaat rond de zeven maanden.

De ontwikkeling van het jonge kind (0-4 jaar)

Ook begint hier het interpreteren van de gezichtsuitdrukkingen en stemmen van anderen. Pasgeboren baby’s kunnen al gezichtsuitdrukkingen van volwassenen imiteren. Dit is een vermogen dat al een paar minuten na de geboorte aanwezig is. Ze hebben het vermogen wel om te imiteren, maar begrijpen de gezichtsuitdrukkingen van andere nog niet. In deze fase doen baby’s meer vocale uitingen (stemgebruik) dan emoties gebruiken. Ze maken zich duidelijk aan de hand van geluiden die ze kunnen creëren.

Vervolgens komt de ‘socialreferencing’, het voelen wat andere voelen. In deze fase zoekt het kind doelbewust naar informatie over de gevoelens van anderen. Dit doen ze om onduidelijke omstandigheden en gebeurtenissen te kunnen plaatsen. De socialreferencing wordt meestal rond acht/negen maanden ontwikkeld. Kinderen moeten er niet alleen de betekenis van het gedrag van anderen voor begrijpen, zoals hun gezichtsuitdrukkingen, ze moeten ook beseffen dat het gedrag van anderen een bepaalde betekenis heeft in specifieke omstandigheden.

Emotionele ontwikkeling

Het emotionele gedeelte is gericht op het leren omgaan met emoties. Baby’s kunnen na de geboorte belangstelling, angst en walging tonen. Verder kunnen ze ook andere emoties ontwikkelen, zoals: woede, verdriet, blijdschap en verbazing. Deze fase wordt ook wel de zogenaamde non-verbale codering genoemd.

In hoeverre zijn jullie al bekend met de ontwikkeling van het jonge kind?

Dit artikel is geschreven door gastblogger Sabrina

Sabrina
Sabrina

Find me on: Instagram

4 Reacties

 1. Esmeralda
  23 mei 2020 / 08:18

  Ik heb zelf nog geen kinderen, maar dit is wel interessant om te weten!

 2. Jasmina
  27 mei 2020 / 21:33

  Ik merk het zelf bij mijn dochtertje hoe snel het allemaal gaat, en dat ze ook zo snel dingen oppikken.

 3. shiva
  27 mei 2020 / 21:56

  Heel interessant dit! Dit komt van pas bij mijn neefjes en nichtjes!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: