Diy | Zelf je eigen oorbellen maken + tutorials

Diy | Zelf je eigen oorbellen maken + tutorials

Ik heb altijd al iets voor mezelf willen beginnen, en daar ben ik eigenlijk nog steeds mee bezig. Een van die dingen is dat ik vroeger altijd sieraden wou maken, en verkopen. Oorbellen, kettingen en armbandjes. Nu in deze tijd met de corona zit je eigenlijk best wel vaak thuis omdat je nergens heen kan/mag. Dus hou je ook veel meer tijd over.

Daarom ben ik nu ook steeds meer bezig met mijn hobby’s. Ik ben veel bezig met mijn blog, Instagram, fotografie en illustraties. Maar ook verdiep ik me af en toe in andere hobby’s die mij erg leuk lijken. Vandaag laat ik jullie zien wat je allemaal nodig heb om je eigen oorbellen te maken. En ook wat DIY tutorials om jullie te inspireren. Wie weet lijkt het jouw wel erg leuk om er als hobby mee te beginnen, en misschien uiteindelijk wel je eigen sieraden te gaan verkopen!

Verschillende soorten oorbellen

Kleine oorbellen
Deze zie je eigenlijk overal. Mensen hebben vaak meerdere gaatjes in hun oren, en daar zitten dan verschillende kleine oorbellen in. Bijpassende oorbellen bij deze stijl zijn oorstekers, oorknoppen, of kleine oorringen.

Oorringen
De algemene en welbekende oorringen. Je hebt ze van heel klein tot aan heel groot. Het grootste maatje werd veel in mijn tijd op de middelbare school gedragen. We noemde ze toen ook wel hoepels.

Statement oorbellen
Hier heb ik vroeger ook een fase van gehad. Toen was het ook altijd “The bigger the better“! Ik weet nog dat mijn oorlellen er soms pijn van deden. Dit soort oorbellen komen ook echt in allerlei soorten maten & modellen voor.

Diy | Zelf je eigen oorbellen maken + tutorials

Wat heb je nu allemaal nodig?

Je kunt natuurlijk alle kanten op als het gaat om oorbellen maken. Het handigst is het als je al weet wat voor richting je op wilt. Wil je gebruik maken van: oorstekers, oorhaakjes of oorringen? En wat voor soort model had je in gedachten? Hieronder laat ik een greep zien van de materialen die je nodig kan hebben bij het maken van oorbellen.

Tangen

Bij het maken van sieraden heb je verschillende soorten tangen nodig. Omdat elke tang zijn eigen functie heeft. De platbektang bijvoorbeeld heeft 2 zijden die plat zijn waarmee je bijvoorbeeld buigringen kunt openen en sluiten of veterklemmen en knijpkralen dicht knijpen. Met de rondbektang kun je vooral mooie oogjes maken op je kettel- en nietstiften. De kniptang is geschikt voor het knippen van bijvoorbeeld draad, memory wire of kettel- en nietstiften.

Buigringen

Met buigringen kun je allerlei onderdelen aan je sieraden bevestigen zoals slotjes, bedels, kralen, eindkapjes en nog veel meer. Ze zijn dus echt onmisbaar bij het maken van sieraden. Met behulp van twee tangen buig je het ringetje eenvoudig open en weer dicht nadat je jouw handeling hebt toegepast.

Knijpkralen

Dit zijn fijne kralen die je met een platbektang voorzichtig dichtknijpt op je draad waardoor ze niet meer bewegen. Door deze handeling toe te passen kun je bijvoorbeeld je kralen laten “zweven” en maak je eenvoudig een zweefketting. Maar bovenal zijn ze erg handig bij het maken van lusjes in bijvoorbeeld je metaaldraad waaraan je weer een karabijnslot of buigringetje aan kunt bevestigen.

Knijpkraalverbergers

Zoals de naam het al zegt, zijn dit verbergers die over knijpkralen heen worden bevestigd. Zo werk je een dichtgeknepen knijpkraal mooi weg en bedek je eventuele scherpe randjes. Je plaatst dus de verberger over de knijpkraal en knijpt deze vervolgens ook voorzichtig dicht met een platbektang.

Kalotjes

Kalotjes zorgen net als knijpkraalverbergers voor het bedekken van de knijpkraal. Het verschil is dat bij een kalotje een oogje bevat waardoor je er eenvoudig een karabijnslot of buigring aan kunt bevestigen. Met kalotjes of knijpkraalverbergers werk je jouw zelfgemaakte sieraden professioneel af. 

Kettel- en Nietstiften

Wat is het verschil tussen kettel- en nietstiften? Nietstiften hebben aan één kant een platte kop, waar je kralen achter blijven hangen zodra je ze rijgt op de nietstift. Kettelstiften zijn al aan één kant voorzien van een oogje, waardoor je er zelf nog maar één oog aan hoeft te maken.

Bedels & Kralen & Overige materialen

Natuurlijk heb je een overvloed van verschillende soorten bedels en kralen waarmee jij je oorbellen mee af kan maken. Maar je kan ook andere materialen gebruiken om je oorbellen mee op te leuken. Denk bijvoorbeeld aan suede of touw.

Heb jij weleens zelf oorbellen gemaakt?

Marushi
Marushi

Welkom op mijn blog, en wat leuk dat je dit artikel heb gelezen. Ik zou het fijn vinden als je een reactie achterlaat. Volg je me ook al op mijn andere kanalen?

Find me on: Web | Instagram | Facebook

11 Reacties

 1. 9 maart 2021 / 20:01

  Wat een super leuke tutorials, ziet er goed uit! momenteel is mijn nichtje van 12 ook helemaal bezig met eigen sieraden.. super leuk om te zien!
  Rachel onlangs geplaatst…Otto wishlist – WonenMy Profile

 2. 11 maart 2021 / 12:37

  Die oorstekers zijn erg leuk. Leuk om zo bezig te zijn! Ik ben goudsmid en geniet er enorm van om lekker te “freubelen”

 3. 15 maart 2021 / 17:49

  • Wat leuk is deze, ik ga binnen kort ook een Dit plaatsen over juwelen maken.
  Heidi onlangs geplaatst…Week sfeervlog..My Profile

 4. 16 maart 2021 / 08:41

  Ik vond het vroeger super leuk om sieraden te maken. Maar ze dragen dat is een ander verhaal. Dus ik maak ze eigenlijk ook niet meer.

 5. Frederique
  18 maart 2021 / 20:14

  Mooi hoor. Ik had vroeger altijd ringen in, in alle soorten en maten. Helaas heb ik mijn gaten dicht laten groeien op een gegeven moment.

 6. 3 mei 2021 / 11:39

  mijn oudste dochter heeft dit heel lang gedaan, haar eigen oorbellen gemaakt, ik vind zelf gemaakte dan ook altijd veel leuker want die heeft niemand dan 😀

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: