Exfoliëren van de huid: wat is het?

Exfoliëren van de huid: wat is het?

Mijn huid de laatste tijd is een beetje chaos. Of het van de charmante mondkapjes komt of dat het ergens anders aan ligt, is ook voor mij nog even een raadsel. Naast de gebruikelijke huidadviezen van veel water drinken en je huid goed reinigen, ben ik ook aan het experimenteren met het exfoliëren van mijn huid. Maar wat is dat eigenlijk?

Bij exfoliëren worden dode huidcellen verwijderd. Door middel van (fruit)zuren wordt het bovenste laagje van de huid dat bestaat uit dode huidcellen als het ware opgelost. Ik hoor je denken: “Hé, maar dat doet scrubben toch ook?”. Het klopt dat door middel van het scrubben van je huid de bovenste laag huidcellen ‘afgeschrobd’ wordt. Het grote nadeel van deze methode is dat je je huid makkelijk kunt beschadigen. Uiteindelijk kun je hierdoor zelfs meer oneffenheden krijgen en kan je huid nog onrustiger worden.

Exfoliëren

Exfoliëren dus…Hetzelfde voordeel als scrubben, maar niet het nadeel. Onze huid vernieuwt zich tussen de 28 tot 60 dagen afhankelijk van je leeftijd. Hoe ouder je wordt, hoe langzamer dit proces gaat. De oude huidcellen worden als het ware door lijm bij elkaar gehouden. Door de huid te exfoliëren wordt deze lijmsubstantie losgemaakt en kunnen de oude huidcellen makkelijk verwijderd worden. Je helpt dus eigenlijk je huid een handje. Voordeel: je huid gaat stralen en de kans op puistjes wordt kleiner.

AHA en BHA

Wanneer je gaat kijken naar exfoliërende producten, zul je twee afkortingen tegen gaan komen: AHA (alphahydroxyzuren) en BHA (betahydroxyzuur). Beide exfolianten hebben de oplossende werking voor de oude huidcellen en het ligt vooral aan je huidsoort welke het beste werkt. AHA-exfolianten zijn geschikter voor een normale tot droge huid, aangezien ze vocht vasthouden in de huid. BHA-exfolianten zijn daarentegen meer geschikt voor een vette huid aangezien deze exfolianten dieper in de poriën werken.

Kijk wat werkt voor jou

Wil je ook beginnen met het exfoliëren van je huid? Bouw het dan rustig op en begin met het product één keer in de week gebruiken. Op die manier went je huid er rustig aan. Experimenteer met AHA- en BHA- exfolianten en kijk waar je huid zich prettig bij voelt. Zelf ben ik fan van de producten van Paula’s Choice en momenteel gebruik ik van Dermasence een lotion met AHA-exfolianten. Die werkt ook fijn!

Heb jij je huid weleens geëxfolieerd?

Rosanne Kars
Rosanne Kars

Find me on: Instagram

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: